אבולוציה של שפה היא תהליך מרתק. אם הזמן שפות יכולות להתפתח עד כדי כך שדובריהן היום לא יהיו מסוגלים להבין את גרסתן העתיקה. משתנים רבים ומגוניים מפלישות צבאיות ועד הגירה על רקע כלכלי יכולים להשפיע על אופן התפתחותה של שפה. בשנים האחרונות הרשת החברתית שיחקה תפקיד בתהליך האבולוציה הזה – השימוש הרחב בהן מאפשר לשינויים לשוניים להתפשט במהירות. יתכן שהרשתות החברתיות מעצימות את הקצב המהיר בו השפות שאנו משתמשים בהן משתנות.
השינויים הללו זולגים אל הכתיבה הרשמית. טומדס אשר לוקחת על עצמה בקביעות תרגום בלוגים הבחינה בדפוס חדש בעשור האחרון. בדפוס זה מתחלפת בהדרגה הכתיבה הפורמלית בסגנון שיותר מערב את הקורא. בשל השימוש התכוף ברשתות החברתיות ניתן להסיק שהשימוש בשפה לא פורמלית גם זולג מעבר להן ומאיץ את הקצב בו השפה כולה משתנה.
היסטוריה מקוצרת של השפה האנגלית
אנגלית נותנת לנו דוגמא מצוינת המציגה כיצד שפה יכולה להשתנות לאורך הזמן. הגרסה הישנה ביותר של אנגלית היא "אנגלית עתיקה", הידועה גם כאנגלית – סקסונית. צורה זו הובאה לאנגליה במאה החמישית לספירה על ידי המתיישבים האנגלו – סקסונים השפה התפשטה בכל רחבי אנגליה ודרום ומזרח סקוטלנד, עד שנת 1066 השנה בה ויליאם הכובש פלש לאנגליה.
אם פלישתו של ויליאם הכובש והכיבוש הנורמני, המעמד העליון באנגליה אימץ את שפת הכובש השפה האנגלו – נורמנית כשפתו. שפה אשר נודעה בסוף כשפה ה"אנגלית התיכונה" אשר החליפה את האנגלית העתיקה בפי כל בני העם האנגלי. מילון אוקספורד לשפה האנגלית מציין שהאנגלית התיכונה הייתה מדוברת משנת 1150 עד לא פחות משנת 1500. רק אז האנגלית המודרנית החלה להחליף בהדרגה את האנגלית התיכונה בין המאות ה15 וה17, לאור שינויים משמעותיים בהגייה באותה תקופה.
הרשת החברתית ואבולוציית השפות
למרות ששינוי של שפה לאורך זמן הוא דבר טבעי, שינויים יותר משמעותיים בשפות, כמו לדוגמא המעבר מאנגלית עתיקה לאנגלית תיכונה מקורן באירוע מכונן משמעותי שהיטה את השפה לכיוון הלשוני המסוים הזה. אומנם לא נראה שהרשת החברתית היא אירוע שייצור זן חדש לגמרי לשפה האנגלית (במידה ומתעלמים מהמוני האנשים המשתמשים ברשת בחוקי הדקדוק של השפה האנגלית באופן קליל ורופף ביותר). אך עדיין נראה שהרשת מאיצה את הקצב בו השפה האנגלית מחליפה צורה. בגלל זה מדווחים מילוני אוקספורד כי: "השימוש בשפה פחות רשמית וסגנון פניה יותר אישי לצד הפניה לקהל רב הנהוגה ברשתות החברתיות היא מתכון ברור לשינוי מהיר בשפה האנגלית".
התופעה איננה רק הצגתן של מילים חדשות, למרות שכמובן אלו משחקות תפקיד מהותי בקצב ההשתנות המהיר של השפה האנגלית (וכמובן שפות אחרות ברחבי העולם המשתנות במקביל אליה). השינויים בשפה נובעים גם מהשימוש ההולך ומתגבר בקיצורים שונים. לדוגמא הקיצור LOL שמשמעותו צוחק בקול רם קיים כבר לא פחות מ-25 שנה!, או הנזילה של תופעת ההאשטאגים מהטוויטר לדפוסי השפה המדוברת שלנו (#standard). בנוסף לא ניתן לשכוח את התופעה של רישום מחוות הבעתיות באמצעות כוכביות (כמו הסמיילי המפורסם). בכל הדרכים הללו משנה הרשת החברתית לא רק את השפה שלנו עצמה, אלא גם את האופן בו אנחנו משתמשים בשפה וקולטים אותה.
השימוש הנרחב ברשת החברתית הגיע לכמעט חצי מאוכלוסיית העולם, מתוך 7.2 מיליארד אנשים לא פחות מ- 3.48 מיליארד משתמשים ברשת החברתית. בשל הקהל העצום ברשת ברגע אפילו "משפיע" אחד מתחיל טרנד, הטרנד הזה עשוי להתפשט במהירות ולשנות את השפה של רבים מאד אחריו.
אז האם הרשת החברתית משנה את הקצב של השינוי האבולוציוני בשפות?
בתוך השאלה כבר מופיעה התשובה, כיוון שתודות לרשת החברתית אנחנו משתמשים ב"אז" – ביטוי שבעבר היה מקשר במשפט ביניים בשביל לפתוח שאלות ולענות עליהם. מייסד פייסבוק מארק צוקרברג ידוע לשמצה באופן השימוש כפתיחת שאלה בביטוי "אז", דבר אשר הפך מאז לשגרתי הן בשפה המדוברת והן בשפה הכתובה. לא התחילו להשתמש בביטוי בצורה כזאת ברשת החברתית. אך עדיין הרשת החברתית האיצה את הפיכתו לביטוי שגור כפתיחת שאלה באופן מהיר הרבה יותר, מאשר לו הרשת החברתית לא הייתה מבעבעת את הביטוי.
(השאלה כיצד "אז" הפך להיות מילת שאלה היא נושא לדיון לשוני עמוק החורג מגבולות המאמר הזה).
אם כן התשובה ברורה, הרשת החברתית אכן מזרזת את השתנות השפה שלנו. ההשפעה שלה משנה את הדקדוק של שפתנו, את המילים שאנו משתמשים בהן ואת הדרך בה אנו משתמשים במילים שלנו. זהו משדהו לחשוב עליו בפעם הבאה שאתם שולחים תגובת LOL לעדכון הסטטוס שמישהו העלה.
מחשבות לסיום
איך אתם מרגישים לגבי האופן בו הרשת החברתית מזרזת שינויים בשפה שלנו? אתם מוזמנים לפרסם בתגובות את דעותיכם ולחלוק את רגשותיכם.
המאמר המקורי כאן.
תורגם על ידי גילי קימור