- עמוד הבית
-
אודותינו
-
שפות
-
שירותים
-
תרגום משפטי
- לקוחות
-
יצירת קשר
IL: +972 72 2200700
- כניסה לאתר
צור אתנו קשר
הכנס את הפרטים שלך ונחזור אליך בעוד מספר דקות
האם יש להעניק זכויות יוצרים על תוכן שנוצר בעזרת בינה מלאכותית?
זמן קריאה : 10 דק'
אכיפת חוקי זכויות יוצרים במרחב הבינלאומי היא תוצר של הסכמים ואמנות ברחבי העולם. ההסכם הראשון שנחתם בנושא היה אמנת ברן להגנה על יצירות ספרותיות ואמנותיות. ההסכם נחתם בשנת 1886, כ170 מדינות כיום חתומות על האמנה כיום ומיישמות את דרישות המינימום לזכויות יוצרים הנדרשות מההסכם הזה.
גם ארה"ב נכנסה למגוון הסכמים להגנה על קניין רוחני. אם ישנה הפרת זכויות יוצרים באחת המדינות החתומות על ההסכמים הללו בעל הזכויות יכול לתבוע פיצויים בתחומי השיפוט של אותן המדינות. כמובן, ההצלחה של תביעות על הפרת זכויות יוצרים תלויה במידת ההגנה על הזכויות באותן מדינות. היא תיקבע על ידי החוקים הספציפיים שלהן בנוגע לקניין רוחני.
האתגר באכיפת זכויות יוצרים ובייחוסן
התפתחויות טכנולוגיות הן האתגר העיקרי לאכיפת זכויות יוצרים. ככל שההפצה הדיגיטלית משפיעה על היכולת שלנו להפיץ ולצרוך מידע היא משפיעה גם על התחום של הפרת זכויות יוצרים. ההתפתחויות הטכנולוגיות היו בקצב כל כך מהיר עד שהן עקפו את החוקים הקיימים. כתוצאה מכך נוצרו בתחום זכויות היוצרים תחומים אפורים של עמימות חוקית.
בנוסף היעדר המעקב מטעם מוסדות ממשלתיים אחרי תכנים באינטרנט מגביל את היכולת לאכוף זכויות יוצרים. האינטרנט מציב אתגר גדול למערכות אכיפת החוק. זאת מפני שעליהן לאזן בין הזכות של כל משתמשי האינטרנט לגשת למידע לבין הצורך להגן על קניין רוחני.
אבל מהי הליבה של חוקי זכויות היוצרים?
מקוריות: חוקי זכויות היוצרים מגינים על היוצרים ועבודתם המקורית. החוקים מעניקים לעיתים זכויות בלעדיות על שכפול, הפצה ושיפור של העבודות המקוריות הללו.
אורך הזמן: משך הזמן שבו העבודה מוגנת. התקופה משתנה ממדינה למדינה ובין סוגי תוכן. בדרך כלל תקופת ההגנה על זכויות יוצרים היא של כמה עשורים ולעיתים קרובות היא תימשך לאחר פטירתו של היוצר ואת הזכויות יקבלו בני משפחתו.
שימוש הוגן: מדינות רבות מאפשרות באופן מוגבל שימוש בחומרים שיש עליהם זכויות יוצרים ללא אישור בנסיבות שונות. למשל כאשר מפרסמים ביקורת או פרשנות על התכנים. כאשר מלמדים את התכנים הללו או במסגרת פרודיה. זהו העיקרון של שימוש הוגן.
זכויות מוסריות (זכויות רוחניות): במדינות שונות, סופרים מקבלים זכויות מוסריות/ רוחניות על התכנים שלהם. זכויות אלו הן למשל הזכות להתנגד לפרסום משפיל של יצירתם. או הזכות להיות מוכר בתור היוצר של אותה יצירה.
מה לגבי שימושים מודרניים יותר בחומר שיש עליו זכויות יוצרים ללא ניסיון?
השימוש בעבודות מוגנות בזכויות יוצרים במידע גולמי שנועד לאמן תוכנות אינטליגנציה מלאכותית, מציגה מימד נוסף של מורכבות באתגר המתמשך להגן על זכויות יוצרים. מודלים ואלגוריתמים של תוכנות AI דורשות כמויות עצומות של מידע כדי לעבוד. כתוצאה מכך נוצר פיתוי גדול להזין את התוכנות הללו בכמות גדולה של חומרים מקוריים כמו טקסטים, תכני מוזיקה, תמונות ועוד המוגנים בזכויות יוצרים ללא האישורים המתאימים.
השילוב הזה בין התקדמות טכנולוגית, שימוש בקניין רוחני ומערכות הפצה דיגיטליות יוצר שאלות קשות מאד בנוגע לאכיפת זכויות יוצרים ומקשה על יישומה. הצורך לאזן בין הצורך לפתח את טכנולוגית הAI בעזרת כמויות גדולות של מידע לבין זכויות היוצרים של יוצרי תוכן היא סוגיה מורכבת. אתגר חוקי שיתכן שדורש מסגרת משפטית חדשה שתיתן מענה שיגן על זכויות יוצרים בעידן ההתפתחויות הטכנולוגיות.
אמות מידה משפטיות של זכויות יוצרים שנעקפו על ידי תוכן שנוצר באמצעות בינה מלאכותית
בשנים האחרונות, עליית האינטליגנציה המלאכותית ויכולתה לייצר תוכן יצירתי טישטשה את הגבולות החוקיים המסורתיים לגבי זכויות יוצרים.
הדילמה הזאת הופכת להיות מורכבת עוד יותר במדינות בהן זכויות היוצרים נשארות גם כמה שנים לאחר מותו של היוצר. כיצד חוקי זכויות היוצרים אמורים להיות מיושמים על תוכן שנוצר בעזרת תוכנת AI כאשר הAI עצמו לעולם לא ימות?
כמו כן, קשה לזהות את "האישיות" של תוכנת הAI וזהות את הגבול בין תרומה ליצירה לבין המקורות היצירתיים שעליהם היא מתבססת. קשה לזהות באופן ספציפי את פיסות המידע של החומר בעזרתו אומנה תוכנת הAI. במקרים כאלה ייחוס זכויות היוצרים לתכנים יהיה לוקה בחסר אם לא נעדר לחלוטין. לכן נשאלת השאלה: כיצד יוצרים יוכלו לזהות את עבודתם המקורית ולקבל עליה את הקרדיט הראוי ואת ההגנות החוקיות על זכויות היוצרים שלהם?
טיפול בבעיות המשפטיות והרגולטוריות שיוצרים תכני AI
הוויכוח על התוכן המופק על ידי תוכנות AI סובב סביב הנקודות הבאות:
האם תכני AI צריכים להיות מוגנים בזכויות יוצרים בכלל?
מאחר שלתוכנות AI אין את המגבלות והצרכים שיש ליוצרים בשר ודם נטען שאין לתת להן זכויות יוצרים. יתכן שמתן זכויות יוצרים מוגבלות על תכני AI כן יאיץ את התפתחות הטכנולוגיה. אך מתן הזכויות נחשב ללא הכרחי משום שתוכנות הAI עצמן לא זקוקות לתמריץ כדי ליצור תוכן.
מי אמור לקבל את הבעלות על תכני ה-AI במידה והתכנים הללו יזכו להגנת זכויות יוצרים?
אם זכויות היוצרים יחולו גם על תכנים המופקים בעזרת תוכנות AI, קביעת הבעלות על התכנים תהפוך לבעייתית. האם תוכנת ה-AI עצמה תקבל בעלות על התכנים? האם המתכנתים או החברה שפיתחה את התוכנה? האם המשתמשים בתוכנה יזכו לבעלות על התוכן? לכל אפשרות כזאת ישנן השלכות.
אלטרנטיבה אפשרית – זכות ה- Sui Generis
ישנה זכות משפטית מיוחדת שעוצבה במיוחד לתכנים המופקים בעזרת תוכנות AI, הזכות הזאת משתווה לחוק להגנה על מאגרי מידע באיחוד האירופי. גישה זו שיותר מותאמת לטכנולוגיה אולי תמנע חלק מהבעיות של יישום חוקיי זכויות היוצרים הקיימים על תכני AI.
הויכוח על האפשרות להרחיב את חוקי זכויות היוצרים ולהכיל אותם על תכני AI נוגע לנושא המורכב של ההשפעה ההדדית בין התפתחות טכנולוגית, יצירתיות ושינויים בחקיקה. אנשים המתנגדים למתן זכויות יוצרים על תכני AI טוענים שבכך יפגעו הזכויות של יוצרים בשר ודם.
מצד שני מימוש מלא של זכויות היוצרים של בני האדם שפיתחו את התכנים הנמצאים במאגרי ה- AI עלולה לבלום לחלוטין את התפתחות הטכנולוגיה.
בסופו של דבר, הויכוח מעלה את הצורך בחוקים חדשים שיסדירו את ההתפתחויות המורכבות בעולם שלנו. ככל שטכנולוגיית הAI ממשיכה להתפתח, הצורך לדון ולשנות בזהירות את חוקי זכויות היוצרים עד כדי מהפכה של ממש ילך ויתגבר.
הדיון יכלול מחוקקים, משפטנים ואת בתי משפט בעצמם. הדיון המתנהל ומתפתח כבר כיום בסוגיה הזאת, דורש את שמירת האיזון בין התפתחות טכנולוגית לבין שמירת זכויות היוצרים של בני אדם.
השיקולים שהצדדים המודאגים צריכים לשקול
ההתפתחויות בתעשיית יצירת התוכן משפיעות על מגוון של יוצרי תוכן. להלן חלק מההשלכות שיוצרים שונים יצטרכו לקחת בחשבון.
אומנים חזותיים ומעצבים
אומנים חזותיים ומעצבים חוששים מתוכנות ה-AI המייצרות תמונות. הם חוששים שהתוכנות הללו ידללו את הערך הייחודי של אומנות המיוצרת על ידי אומנים בשר ודם.
לדוגמא, אומנות שנוצרה על ידי AI נמכרת בתערוכות שונות. כתוצאה מכך מתעוררים ויכוחים נוקבים על זכויות היוצרים, על מקוריות היצירה ועל היצירתיות שמאחוריה.
כמובן ליצירתיות האנושית יש תפקיד חסר תחליף כאשר מדובר באומנות. אחד הכלים שיכולים להגן על הזכויות של אומנים ולשמר את ההגנה סביב יצירות מקוריות בעידן הדיגיטלי הוא שירותי תרגום משפטי.
משפטית יהיה ניתן ליצור כך חומה חוקית, שתגן על שלמותה של היצירה המקורית ותבטיח עליה את המשך התגמול ההולם.
תרגום משפטי בשר ודם
משפטנים מומחים מתמודדים עם אתגרים מורכבים העולים סביב תוכן שנוצר על ידי אינטליגנציה מלאכותית. המהירות של החדשנות הטכנולוגית עומדת בניגוד חריף להתפתחות ההדרגתית יותר של תחומי המשפט והחוק. היכולות של מומחים בשר ודם הכרחיות כדי לפרש כראוי את חוקי זכויות היוצרים במיוחד בהקשרים המורכבים של טכנולוגיית הAI.
מתרגמים בשר ודם מסוגלים להבין הקשר, כוונה וניואנסים יצירתיים. כך ניתן לגשר על הפער בין החוק להתפתחות הטכנולוגית.
אנשי שיווק ואנשי עסקים
עסקים מסתכנים בהשלכות משפטיות ונזק למוניטין של המותג כשהם משתמשים בתוכן שנוצר מתוכנות AI בלי בדיקה נאותה של זכויות היוצרים החלות על התוכן. למשל, תוכן מתוכנות AI שבאופן בלתי נמנע משכפל חומרים קיימים שיש עליהם זכויות יוצרים עלול להוביל לתביעות משפטיות ולנזק תדמיתי וסיוט יחצני לעסק.
מתרגמים משפטיים הם בעלי תפקיד חיוני בעניין. הם בעלי הבנה מספקת להבטיח שהחומר עומד בדרישות החוק ומכבד את זכויות היוצרים. בכך העסקים מייצרים אמון מדגימים מחוייבות ליושרה מקצועית ולמוסר.
מוכנים לשמור על היצירות שלכם?
בעולם שבו תוכן שנוצר על ידי תוכנות AI מטשטש את גבולות היצירה המקורית, הבטחת זכויות היוצרים על העבודה שלכם הופכת להכרחית. אתם מוזמנים לגלות כיצד שירותי התרגום המשפטי שלנו יעזרו לכם להגן על הקניין הרוחני שלכם.
תנו לנו לעזור לכם לנווט בעולם המורכב של זכויות היוצרים ולוודא שהיצירתיות שלכם זוכה להכרה המגיעה לה. לחצו על הקישור ותמצאו שירותי תרגום משפטי מטומדס.
המאמר המקורי כאן.
תרגם גילי קימור
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות