- עמוד הבית
-
אודותינו
-
שפות
-
שירותים
-
תרגום משפטי
- לקוחות
-
יצירת קשר
IL: +972 72 2200700
- כניסה לאתר
צור אתנו קשר
הכנס את הפרטים שלך ונחזור אליך בעוד מספר דקות
כיצד ללמוד סינית במהירות?
זמן קריאה : 17 דק'
ישנם אנשים שלא מעוניינים ללמוד סינית. הם טוענים ששפה מסובכת בת 11 אלף אותיות לעולם לא תהפוך לשפת העסקים העולמית. לאנשים הללו אנחנו מציעים שירותי תרגום מקצועיים לשפה זו. ביניהם למשל: תרגום מעברית לסינית ושירותי מתורגמנות מקצועיים לסינית.
בכל זאת הסינית המנדרינית הופכת לשפה שיותר ויותר אנשים רוצים ללמוד אותה ממספר סיבות.
הסיבות ללמוד סינית
הסיבה הראשונה ללמוד סינית: סין היא המדינה המאוכלסת בעולם, עם כמעט 2 מיליארד איש, דבר ההופך את הסינית מנדרינית לשפה המדוברת בעולם. זו גם השפה המחופשת ביותר באינטרנט אחרי אנגלית. משום כך ללמוד סינית יכול להיות נכס לשוני אדיר למי שנוטה להסתובב במזרח אסיה.
הסיבה השנייה ללמוד סינית: סין היא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. ישנם מובנים מסויימים בהם היא כבר עקפה את הכלכלה האמריקאית המדורגת ראשונה בעולם. מומחים רבים מאמינים שסינית הולכת להיות השפה של העתיד כאשר סין תוריד את ארה"ב מגדולתה.
המומחים הללו רואים בידיעת סינית מכרה זהב כלכלי אשר שם את לומדיו בצד הנכון של ההיסטוריה. הם משערים כי אם סין תתפוס מעמד בכורה בכלכלה העולמית, סינית צפויה להפוך לשפה של עולם העסקים.
הסיבה השלישית ללמוד סינית: הזדמנות להיחשף לתרבות אנושית בעלת היסטוריה, ספרות ואומנות המתפתחים ברציפות במשך 6000 שנה. סין היא אחת הציוויליזציות העתיקות ביותר בעולם.
מי שמתעניין בידיעת תרבות עולמית ימצא עניין רב בהשפעתה של התרבות הסינית על התפתחות התרבות העולמית.
מהסיבות אלה ועוד סינית הופכת לשפה מבוקשת ללימוד אך מדובר בשפה קשה מאד.
בכל זאת אל חשש טומדס נמצאת כאן כיד להציע לכם מספר טיפים אשר יקלו עליכם ללמוד סינית.
לפני שתתחילו החליטו מהי הדרך היעילה ביותר עבורכם ללמוד שפה
עליכם לבחור את הדרך בה הכי קל לכם לקלוט חומר חדש וליישם אותה כאמצעי למידה. אל תפחדו לשלב לעיתים דרכים שונות בהנחה שאתם חושבים ששילוב יכול לחזק את הלימוד שלכם. יחד אם זאת כדאי לבחור לשלב שיטות העובדות במקביל על כישורים שונים כדי לא להתבלבל.
אז אילו שיטות יכולות להתאים לכם ללמידת שפה?
תוכלו למשל ללמוד באופן מסודר בכיתה עם מורה ותלמידים אחרים. אם תבחרו בכך תוכלו לשלב זאת בלמידה פרטית יחד אם מורה מקצועי אחד על אחד.
תוכלו ללמוד דרך האינטרנט באמצעות קריאה מרובה וחשיפה לסרטונים.
תוכלו להקשיב הרבה לשירה סינית ולצפות בסדרות טלוויזיה סיניות ובכך לקלוט את השפה.
תוכלו להקפיד לאכול במסעדות סיניות מקוריות ובהן תפריט ללא תרגום ותוכלו כך גם להיחשף לתרבות הסינית של חלק מהיושבים במקום. (בישראל ניתן למצוא מעט מסעדות כאלו בגוש דן).
תוכלו לטייל בסין וטאיוואן ואפילו לגור שם תקופה מסויימת כדי לחיות את השפה ולהתפרנס מלימוד אנגלית (זו שיטה למתקדמי לכת ואמיצים).
במידה ויש לכם חברים או אפילו בת זוג דוברי סינית תוכלו להיעזר בהם ללמידת השפה ואימון בה.במאמר הבא תוכלו לעיין במגוון רחב של שיטות לימוד שיעזרו לכם.
תחילה הקשיבו לסינית מנדרינית ככל שניתן
בחודש - חודשיים הראשונים אין טעם ללמוד את 11 אלף האותיות המסובכות של הסינית עצמה. במקום זאת יש ללמוד מהקשבה בלבד על מנת להתרגל לקולות של השפה. תרגול כיצד השפה נשמעת יכול לסייע בתפיסת הנגינה של המילים בה וקליטת דפוסים קוליים חוזרים.
לאט לאט יש להתחיל לחזק את הלימוד הקולי באמצעות קריאה של טקסט המייצג את החומר המושמע. יחד אם זאת את הטקסט עדיין אין לקרוא באותיות הסיניות עצמן כדי שלא להסתבך יותר מידי ולהתייאש. אז מה לעשות במקום?
לקרוא במערכת כתב תעתיק פונטית כמו Pinyin. מערכת זו הינה מערכת רשמית ללימוד הצלילים של השפה הסינית. בעזרתה ניתן למנוע כיצד סינית נשמעת ולהתחיל לדבר בה ברמה בסיסית בטרם לומדים את אותיותיה הרבות והמסובכות.
משתמשים בה בהתחלה מתוך היגיון שכמעט בלתי אפשרי לזכור ולהבין את אותיות השפה בטרם מתרגלים אליה ותופסים כיצד היא נשמעת. לימוד באמצעות מערכת מצלולית הוא שיטה ידועה הנקראת רומאניזציה.
מה המשמעות בדיוק של רומאניזציה?
בבלשנות, רומאניזציה הקרויה גם לִטּוּן היא המרה ממערכת כתב לא לטינית לכתב לטיני. תהליך זה כאמור מבוסס על תעתיק של השפה.
מה הם השימושים של שיטה זו?
לרומאניזציה שימושים שונים: במקור משתמשים ברומאניזציה כדי לכתוב שמות מקוריים משפות שונות שנוקטות אלפבית לטיני, כמו אנגלית. בהקשר שלנו כמובן, היא כלי עזר בסיסי ללימוד שפות ברמה המדוברת.
רומאניזציה של שפה תלויה בפונטיקה של השפה, והיא מבוססת בדרך כלל על שפות שיש להן דמיון פונטי אליה, כמו שרומאניזציה של רוסית מתבססת על שפות כצ'כית או קרואטית.
מכיוון שקיימות שפות שיש בהן יותר צלילים מאשר באלפבית הלטיני, או שיש בהן יותר אותיות מאשר באלפבית הלטיני, משתמשים בסימנים דיאקריטיים או בצירופי אותיות כדי להמיר את כל האותיות.
בין השפות והאלפביתים שעוברים רומאניזציה ,כגון פין-יין (אותה מערכת תעתיק פונטית לסינית שציינו – Pinyin) נמנים האלפבית העברי, הערבי, הקירילי, קאטאקאנה, הנגול, יוונית, ארמנית, גאורגית, הינדי, סינית כמובן ועוד.
ככל שמתרגלים בשיטה זו השמיעה של השפה וההבנה שלה משתנות. בהדרגה ניתן להפוך את סדרת המלמולים הלא מובנים, שהאוזן שלך שומעת בהתחלה כשהיא נתקלת בשפה הסינית למילים בודדות.
אפשר לתפוס כיצד המילים מתייחסות זו לזו ולקלוט קצת את משמעותן. אם קצת מזל יתכן שכמה ביטויים בסיסיים אף יתפסו לכם בראש ויהיה ניתן לבנות מהם אוצר מילים התחלתי בסינית.
מומלץ להתחיל עם קובץ הסיפורים מבוסס הרומאניזציה Chinese Dialogues ,זהו קובץ ברמה בינונית. אומנם הקריין שם מקריא במהירות קשה לתפיסה, אך עדיין לאחר חודש בערך ניתן להתחיל להתרגל לקצב של השפה ומהירות הדיבור בה. כך ניתן להתחיל לתפוס את הסינית.
רצוי להתחיל מטקסטים מעניינים ברמה בינונית (פודקסטים וספרים מוקלטים מאד עוזרים בעניין). רצוי שהנושא יעניין את התלמיד ובכך יגדיל את המוטיבציה שלו לקלוט את החומר כהלכה.
כשמוצאים את הנושא התוסס והרמה הנכונה כדאי לבחור טקסטים שיש בהם רמה גבוהה מאד של חזרה על מילים. כידוע החזרות מסייעות לאוצר המילים לשקוע באופן עמוק ושיטתי במוח.
הניצחונות הקטנים שתשיגו בשיטת Pinyin יעוררו בכם בהמשך מוטיבציה גדולה יותר להכיר את האותיות של מילים שאתם כבר מבינים. למידת סינית דורשת ריכוז, סבלנות עיקשת וכושר התמדה לכן תמיד טוב להתחיל ללמוד את השפה בהדרגה תוך שמירת תחושה של שליטה והיכרות קודמת.
מהרגע שהחלטתם ללמוד את האותיות עליכם להתמיד בכך
למדו את מגוון האותיות הסיניות לפחות בין שעה לחצי שעה ביום, כל יום.
מדוע כל יום? כי רק בהתמדה זו תוכלו לשמור את האותיות שלמדתם טריות בראש עד שיחרטו לכם במעמקי הזיכרון. בגלל כמות האותיות הגדולה בסינית, מורכבותה של השפה והקושי הכללי ללמוד כתב של שפה שאיננה שפה אנגלית חובה להתמיד בלימוד ארוך ויום יומי של האותיות.
אחרת האותיות הסיניות ישכחו באותה מהירות שנכנסו.
כדאי להשתמש בתוכנות מחשב כמו Anki ללימוד חזרתי של האותיות עד צריבתם הבלתי מחיקה בתודעה. שיטת חזרה ידועה למשל היא כתיבה של עמוד במחשב לכל אות ומתחתיו כתיבה של האות עשר פעמים בטור אחד בטור שליד האות יש לכתוב את פירושיה או את אופן הביטוי שלה.
הפעלת השיטה הזאת על אלף האותיות הראשונות תגרום לידע שלכם להיתפס ברמה כזאת עד שיש סיכוי שאת שאר האותיות בשפה תוכלו ללמוד אקראית בהקשר מקריאתן וכתיבתן.
שימו לב! בעת לימוד האותיות כי לכולן יש מרכיבים המרמזים על משמעותן. לחלקן אף יש מרכיבים המרמזים על הדרך בה יש לבטא אותן. אחרי מספיק חשיפה לשפה תוכלו לזהות את הרכיבים הללו ולימוד האותיות יהפוך לקל יותר.
זיהוי דפוסים בסינית יכול להקל עליכם ללמוד את השפה יותר מהבנת חוקי הלשון הסיניים
התמקדו בדפוסים בשפה ולא בכללי הדקדוק שלה. תחביר סיני מסובך ומבלבל מאד, הבנתו איננה בהכרח חיונית לכתיבה נכונה בסינית.
מתי היא איננה חיונית? אם מזהים דפוסים מסויימים חוזרים ונשנים בשפה ומשתמשים בהם כמסגרת לניסוח המשפטים שאתם כותבים. ישנו ספר מצויין שיכול לסייע לכם לזהות את הדפוסים הללו: Intermediate Reader in Modern Chinese מאת הכותבים Harriet Mills and P.S. Ni.
דווקא הדקדוק הסיני פשוט יחסית לשפות אחרות אין בו הטיות לשוניות מסובכות, נטיות של פעלים, מגדרים, זמנים מסובכים, או התמזגויות מילים משונות. משום כך זוהי שפה שלמידת תחביר ברמה מתקדמת בה מיותרת ואפשר להסתפק בדפוסים חוזרים.
כיצד דואגים לזכור את הדפוסים? על ידי הפיכתם לטבע שני. שימו לב אליהם כאשר אתם קוראים ומדברים. הקפידו להשתמש בדפוסים הללו במהלך כתיבה ודיבור. שננו אותם ואפילו אמרו אותם לעצמכם. קיים משאב חשוב שיעזור להעצמת יכולתכם בסינית ויבסס את קליטת הדפוסים שלכם.
איזה משאב יסייע לכם בחינם בקליטת דפוסי השפה הסינית?
הכלי הוא אתר LingQ’s אתר של קהילת דוברי סינית ואתם מוזמנים לבדוק אותו.
קראו כמה שיותר חומר בסינית – מנדרינית
אל תסתפקו בטקסטים מיוחדים ללומדים בנוסח פשוט וברמות נמוכות. אתגרו את עצמכם קראו כל טקסט שאתם יכולים להשיג בנושאים שמעניינים אתכם. אל תחששו להתמודד עם רמות קושי אמיתיות כיוון שאז אתם חיים את השפה עצמה.
כמובן כדאי להתחיל עם טקסטים ברמה בינונית ממוצעת אם הרבה "חזרות" על מילים.
זכרו העמקת אוצר המילים חשובה לא פחות מהרחבתו. כדאי לבחור ספרים אשר יש בהם מעין מילון מונחים אשר יתן לכם רשימת ביטויי מפתח כנקודת התייחסות. הרבה ספרי לימוד יספקו לכם מילון מונחים כזה.
אז באיזו ספרות כדאי להתחיל?
תחילה רצוי לקרוא את הגרסה הסינית של Chinese Dialogues כמובן אחרי שלמדתם את האותיות ולא רק את גרסת התעתיק, בה משתמשים ברומאניזציה. ספר זה הוא מקום טוב להתחיל ללמוד על התרבות הסינית.
משם רצוי להתקדם לספר הבא: 20 Lectures on Chinese Culture. ספר זה הוא הזדמנות יוצאת מין הכלל ללמוד על ההיסטוריה והתרבות הסינית תוך לימוד השפה.
הספר מורכב רק מטקסטים ומילון מונחים ובוא מילות מפתח. אין בו הסברים דקדוקיים מסובכים ומשעממים, הוא ללא מבחנים וללא תרגילים המחזירים אותנו חזרה לחלקים שלא אהבנו בבית הספר היסודי. מדובר בטקסט מונגש לקורא הסיני המתלמד שלא מזלזל באינטליגנציה שלו.
השלב הבא שמומלץ להתקדם אליו הוא הספר Intermediate Reader in Modern Chinese .על מה הספר הזה? זהו ספר שנכתב באוניברסיטת קורנל והוא מכיל בתוכו לא פחות ולא יותר משורה של טקסטים אותנטיים מההיסטוריה הסינית והפוליטיקה המודרנית שלה.
בספר הזה התרגילים וההסברים נשמרים במינימום של המינימום. בנוסף ישנה הדרכה לזיהוי דפוסים שימושיים בשפה.
אם כן כעת לאחר בערך 8 חודשי לימודים אתם כבר ברמה מתקדמת. כל הכבוד לכם! הגעתם למצב בו אתם יכולים לקרוא את הרומן הראשון שלכם. באיזה ספר כדאי להתחיל כרומן ראשון?
כדאי להתחיל ברומן של הסופר לאו שי Rickshaw Boy זהו רומן על חייו של איכר סיני המתגורר בבייג'ין המודרנית וחי את השנים רבות התהפוכות של תחילת המאה העשרים בסין. זהו רומן מרתק ומומלץ לכל מתעניין בתרבות סינית, אשר כבר הגיע לרמה בה אפשר לקרוא רומנים בצורה שוטפת.
ניתן למצוא את הספרים גם ברשת האינטרנט בגרסאות אלקטרוניות אבל לדעתי רצוי פשוט להזמין אותם. לימוד מספר פיזי עדיין איננו זהה ללימוד מגרסה אלקטרונית לפחות בעיני.
חלק בלתי נפרד מהשפה הסינית הוא הטונים שלה תרגלו אותם כדי לדבר סינית נכון.
לשפה הסינית כשישה טונים והם חלק בלתי נפרד מהדיבור בה. יש ללמוד את הטונים כפי שלומדים אוצר מילים. חובה להפנים את הטונים כחלק מהביטויים שאתם מדברים אותם כיוון שבסינית טון משנה את משמעות המילה וכך גם יכול לשנות את המשמעות של המשפט כולו.
רצוי להשתמש לשם כך בספרים אלקטרונים וקטעי שמע שניתן למצוא באינטרנט. חישבו על זה כך: כידוע קריאת חומר כתוב משפרת את אוצר המילים. אותו רעיון מתקיים גם עם הקשבה פעילה לסינית מנדרינית ותרגול הדיבור בדגש על הטונים שלה תחילה תוך הגזמה מכוונת.
הקשבה פרקטית לאינטונציה והקצב שמפיחים חיים בשפה הסינית, הם האמצעים ללמוד את הטונים הסיניים. כך נרכשת תקשורת נכונה בשפה. ללימוד הטונים כדאי להתבסס על יצירתו הקומית של קיסיונג שנג traditional Chinese comic dialogues.
ביצירה זו הזמינה ברשת, הדוברים מקצינים את הטונים בכוונה. לכן יותר קל לקלוט אותם לחזור אליהם ולהתאמן בהם עד שליטה מלאה.
לקבל משוב מידי ולא להיות קשה עם עצמכם יתר על המידה כשאתם עושים שגיאות
זכרו כי כל מתחיל המנסה ללמוד שפה חדשה יעשה שגיאות בכתיבה דיבור וקריאה. אל תתנו לפחד לשגות להפריע לכם להתפתח בלימוד.
למשל תוכלו לקבל משוב מידי על יכולות הדיבור והשפה שלכם אפילו דרך אפליקציות תרגום פשוטות כמו גוגל טרנסלייט ואמצעי תרגום קוליים.
קחו בחשבון שאמצעים מהסוג הזה לא תמיד מדויקים למרות שהם מכוונים לכיוון הנכון ויכולים להצביע לכם על שגיאות במשפטים פשוטים.
שיטת משוב יותר מדוייקת היא לכתוב טקסטים באתר LingQ באתר זה עולים באופן תדיר פרסומים בסינית בקהילה של דברי השפה. זה לא רק מקום טוב למצוא בו חומרי קריאה מרתקים. זהו גם מקום לבחון את יכולות הכתיבה שלכם.
כתבו חיבורים בסיסיים בסינית פרסמו אותם בקהילה וצפו למשוב ביקורתי מהיר וענייני מקהילת הדוברים שיתקנו את הטקסטים שלכם. כלי לימוד זה הוא אחד מנפלאות הטכנולוגיה של היום.
ואם אתם טועים טעויות מביכות? התייחסו לכך בהומור. הרבה פעמים התגובה שלכם לטעות לשונית כאשר תעשו אותה היא זו שתקבע מה יקרה. האם תשתרר מבוכה כבדה ומפחידה בחדר? או במקום זה כולכם תצחקו על הטעות במשך כמה דקות ותמשיכו הלאה. עדיין מודאגים מטעויות?
במאמר הבא תוכלו לקרוא סיפורים משעשעים על טעויות שפה מביכות ואיך התמודדו איתן בהצלחה.
כמה מילים לסיום
אז לסיכום איך לומדים סינית?
רצוי על ידי שילוב יחד של כל השיטות שתוארו במאמר זה.
מתי תגיעו לכשירות מספקת בשפה אם תשתמשו בטיפים שנתתי?
ככל הנראה בהנחה שתתמידו תוך בערך בין שמונה חודשים לשנה וחצי רמתכם בדיבור, קריאה וכתיבה בשפה הסינית כבר תעלה למדרגה שתאפשר לכם להסתדר בסין.
זכרו סינית כמו כל שפה דורשת לימוד אינסופי כדי לשמר את הרמה בה ולהמשיך להשתפר. כידוע שפה נשארת ברמה גבוהה רק כאשר היא זוכה לתרגול חי ומתמשך. אין נקודת סיום בלימוד שפה.
מאמר זה הוא המאמר הפותח בסדרה החדשה של טומדס: "כיצד ללמוד שפות". אתם מוזמנים ליהנות משאר מאמרי סדרת השפות שלנו:
איך ללמוד ספרדית מהר וביעילות?
לימודי ערבית מקצועיים – מיתוסים לעומת עצות שימושיות
לימוד רוסית – כל הטיפים והשיטות
לימוד גרמנית – כל הטיפים להצלחה
כיצד לשמר שפה שלמדתם ולהמשיך לפתח אותה
גילי קימור
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות