- עמוד הבית
-
אודותינו
-
שפות
-
שירותים
-
תרגום משפטי
- לקוחות
-
יצירת קשר
IL: +972 72 2200700
- כניסה לאתר
צור אתנו קשר
הכנס את הפרטים שלך ונחזור אליך בעוד מספר דקות
כמה שפות יש בעולם, מהי השפה הכי מדוברת בעולם? ועוד עובדות מעניינות
זמן קריאה : 17 דק'
השפה האנושית היא הפלא הגדול ביותר של האנושות. חישבו רגע על כל הדימויים שמרכיבים את הדימיון שלנו. חישבו על כל הרעיונות שמניעים את החיים שלנו, כל הרגשות שאנו מכילים בתוכנו ומבקשים לבטא אחד לשני וכל האמונות שלנו. הכול מתוקשר דרך שפה משותפת.
לכן המאמר הזה יבחן סדרה של עובדות מעניינות בנוגע לשפות בעולם. כך נוכל להשכיל את עצמנו מעט על פלאי השפה והתקשורת האנושית.
כמה שפות יש בעולם?
במפתיע התשובה לשאלה כמה שפות יש בעולם? היא תשובה מורכבת ותלויה בעיתוי בו שואלים את השאלה. אחרי הכול בעולם המורכב והמקושר שלנו שפות נכחדות כל הזמן ונולדות כל הזמן. בנוסף התשובה לשאלה כמה שפות יש בעולם תלויה גם כיצד אנו מגדירים שפה אחת.
למשל האם ניבים שונים של ערבית וספרדית נחשבים לשפות נפרדות או לגרסאות של אותה שפה?
לדוגמא, ידוע כי מתרגמים בתעשיית השפות מתייחסים לסינית מנדרינית כשפה נפרדת מסינית קנטונזית התחומה לאיזור אתני אחד בסין. זאת למרות שישנו קשר רב בין שתי השפות הללו שבוודאות שייכות לאותה משפחה.
לעומת זאת מתרגמים מקצועיים יחשיבו, באופן משונה למדי, את הניבים השונים של השפה הערבית כגרסאות שונות של אותה שפה. זאת למרות שערבי ממרוקו שדובר ערבית מרוקנית יתקשה להבין ערבי מעיראק שדובר ערבית עיראקית.
יתכן שהסיבה לכך היא העובדה שהערבית הספרותית, ברוב המקרים, מובנת באותה צורה גם בעיראק וגם במרוקו.
בכל זאת, כאשר שואלים כמה שפות קיימות בעולם בתקופה הנוכחית התשובה שגוגל נותן לשאלה הזאת לפי מקור מהימן היא: 6500 שפות מתוכן 2000 שפות מדוברות על ידי פחות מאלף איש.
לרוב אלו שפות של שבטים קטנים מאד שנמצאות בסכנת הכחדה. אתם מוזמנים להיכנס לקישור הבא כדי לצפות ברשימת כל השפות בעולם שויקיפדיה מציינת בעת הנוכחית.
בעולם העסקים ובתחום לימודי השפות הניב המקומי קובע
יחד עם זאת, כל מורה לשפות יגיד לכם שחובה ללמוד את הניב המקומי של שפה מסויימת באופן ממוקד אם מבקשים לפנות לאוכלוסייה המקומית שמדברת בו. עם הקביעה הזאת יסכים גם כל מומחה לשיווק בינלאומי.
כלומר, למרות שהספרדית האירופית והספרדית המקסיקנית חולקות מילים רבות. אפילו שדובר ספרדית מספרד יוכל לתקשר יחסית בקלות עם דובר ספרדית ממקסיקו. מבחינה מסחרית הרבה יותר משתלם לעסק שמעוניין לשווק מוצרים לקהל המקסיקני, לעשות לוקליזציה של הקמפיין השיווקי שלו לספרדית מקסיקנית.
לדוגמא אצל דוברי המקסיקנית, הבדל של מילים בודדות שמשמעותן שונה, ולעיתים גם הבדל של סלנג עלולים לשנות את יחסם של הלקוחות למוצר ואת התנהגותם העסקית. כלומר מתברר שכאשר מדובר בשפה, הניואנסים הקטנים קובעים.
כמה שפות סימנים יש בעולם?
לא כל השפות בעולם הן שפות מדוברות. ישנן שפות כמו לטינית שהפסיקו לדבר אותן והן קיימות כעת בכתב בלבד. ישנן שפות בדיוניות שהתפתחו באופן מתוכנן על ידי יוצרים שונים (כמו העלפית שהמציא הסופר ג.ר.ר טולקין או השפה הקלינגונית ממסע בין כוכבים. שפות בעולם שבקושי מדברים או כתובים בהן.)
אך הדבר הראשון שעולה לנו בראש כשאנחנו חושבים על שפה לא מדוברת הוא: שפת הסימנים, הידועה בפי העם בתור שפת החירשים.
האם ידעתם שבניגוד למה שחשבתם לא כל החירשים מדברים אותה שפה? למעשה בכמעט כל קהילת חירשים התפתחו שפות סימנים שונות. חלקן מקבילות לשפות המדוברות הקיימות בעולם וחלקן שונות מהן בדקדוק ובדרך ההבעה.
החירשים משתמשים בהן כדי ליצור קשר בינם לבין עצמם ובינם לבין אנשים מהקהילה השומעת הפתוחים לכך.
ישנן מגוון דוגמאות לשפות סימנים שונות כמו: שפת הסימנים הישראלית, שפת הסימנים הגרמנית, שפת הסימנים האמריקאית וכו'.
ישנה היסטוריה עשירה מאחורי שפת הסימנים שהתפתחה במידה רבה כתרבות תקשורת חתרנית של החירשים בינם לבין עצמם. היא התפתחה כריאקציה, כאשר בתחילת דרכו של החינוך לחירשים, ניסו להכריח אותם ללמוד לקרוא שפתיים ולתקשר בשפה מדוברת.
אז כמה שפות סימנים לחירשים קיימות כיום בעולם?
לפי המקור הבא, נכון לשנת 2020 קיימות בין 138 ל- 300 שפות סימנים שונות.
חשוב גם לציין את ההבדל בין שפת סימנים לשפה מסומנת. שפת סימנים היא שפה לכל דבר שמשמשת בעיקר לתקשורת בין החירשים לבין עצמם זוהי שפה מורכבת עם דיקדוק ומבנים לשוניים ייחודיים.
לעומתה שפה מסומנת נועדה להקל על התקשורת בין החירשים לבין השומעים. זוהי שפה שהיא מקבילה מסומנת לשפות המושמעות והיא איננה קיימת בפני עצמה.
אתם מוזמנים ללמוד עוד על סודותיה של שפת הסימנים ממאמר שכתבנו בעבר בנושא.
מה השפה הכי מדוברת בעולם?
על פניה התשובה לשאלה מהי השפה המדוברת בעולם? היא פשוטה. השפה הכי מדוברת בעולם היא סינית מנדרינית. לשפה הזאת יש את מספר דוברי שפת האם הגבוה ביותר: 1,128,164,644 דוברים. יחד עם זאת התשובה לשאלה הזאת היא כמובן עניין של הגדרה.
למשל, לשפה האנגלית יש מספר דוברים גדול יותר מאשר השפה הסינית אם מחליטים לספור גם דוברי שפה שניה. מספר הדוברים של השפה האנגלית הוא: 1,300,569,350.
זוהי גם השפה הנפוצה ביותר באינטרנט ונכון לעכשיו היא נחשבת לשפה המרכזית של עולם העסקים, האקדמיה והאומנות.
אם בודקים את השאלה הזאת במימד הזמן, ושואלים איזו שפה התפשטה במהירות הגדולה ביותר במאה שנים האחרונות וגדלה מבחינת מספר הדוברים שלה, גם כאן התשובה היא השפה האנגלית.
שפה זו צמחה מ- 405,741,495 דוברים בשנת 1921 ל- 1,300,569,350 דוברים מאה שנים אחר כך.
אך בכל זאת לא לעולם חוסן. כיוון ששפות אחרות כמו הסינית המנדרינית, הספרדית, הערבית ואפילו הפורטוגזית צפויות לעקוף את האנגלית בחמישים שנים הקרובות אם המגמות ימשכו כפי שהן מתרחשות היום.
אם הסקרנות שלכם נפתחה אתם מוזמנים לקרוא את המאמר הבא שלנו שבודק אלו שפות גדולות בקצב המהיר ביותר בעולם מבחינת מספר הדוברים שלהן.
כלומר השפות הכי מדוברות בעולם כיום הן: אנגלית, סינית וספרדית אם עוד הרבה טוענות לכתר בעתיד. לפי המקור הבא רשימת חמש השפות המדוברות בעולם היא: אנגלית, סינית, ספרדית והינדית.
הרשימה סופרת שפות רק לפי מספר הדוברים שלהן כשפת אם ולכן היא מחשיבה את הסינית והספרדית לפני האנגלית, אך אנחנו יודעים טוב יותר.
מהי השפה הכי פחות מדוברת בעולם?
התשובה לשאלה מהי השפה הכי פחות מדוברת בעולם היא תשובה מסובכת. תהליכי הגלובליזציה הבלתי פוסקים והופעתו של האינטרנט שהפך למרחב הבינלאומי משנים כלכלית ותרבותית את התקשורת שלנו.
כתוצאה ממגמות אלו למרות שישנן כ- 6500 שפות בעולם כיום למעשה רק 23 שפות שולטות במרבית האוכלוסייה העולמית. אם תסתכלו במפה הבאה תוכלו לראות אלו 23 שפות הן הפופולאריות ביותר בעולם.
מצד אחד תהליכי הגלובליזציה והתקשורת הוירטואלית הובילו לשגשוג כלכלי עולמי וקשר חזק בין תרבויות שונות בעולם. מצד שני בדיוק אותם תהליכים מעמידים תרבויות ושפות שלמות בסכנת הכחדה. אותם שבטים קטנים שלא מצליחים להשתלב בקצב של הכלכלה העולמית והצעירים שלהם נמשכים לתרבויות הדומיננטיות.
ישנן בערך 2000 שפות זרות רובן של שבטים קטנים שמספר הדוברים שלהן הוא פחות מאלף איש ונמצאות בסכנת הכחדה. אם כל הדוברים שלהן ימותו מזקנה ולא יספיקו להעביר את הידע התרבותי והלשוני שלה שפות הללו לדור הבא השפות ילכו בדרכה של הלטינית. הן יהפכו לשפות מתות שרק מלומדים מעטים יוכלו להבין טקסטים שכתובים בהן.
אז מהי השפה הכי פחות מדוברת בעולם?
ובכן יש כמה שפות שטוענות לכתר השפה הנדירה ביותר בעולם. קייקסאנה שפתו של שבט הקיוסאן במדבר קלהארי שבאפריקה נחשבת לשפה הנדירה ביותר בעולם.
היא השפה הכי פחות מדוברת בעולם כי מספר הדוברים שלה לפי המקור הבא צנח מ- 200 דוברים בלבד עד לדובר אחד בלבד... כלומר היא בדרך להיות שפה נכחדת. דומה לה גם שפת ה- Resígaro בפרו שגם לה דובר אחד מבוגר.
לעומת זאת מקור אחר טוען שהשפה הכי נדירה בעולם שיש לה את מספר הדוברים הנמוך בעולם היא דווקא שפת הביקיה הנידחת אשר מדוברת על ידי דוברת אחת בת 87 בקמרון.
יתכן שהמחלוקת נובעת מהעובדה שאין לדעת אם הדוברת הקשישה מקמרון עדיין בחיים בימים אלה.
אך זוהי איננה השפה היחידה שמספר הדוברים המתמעט שלה מביא אותה לכדי מצב עגום של סף הכחדה. שפות נדירות נוספות הנמצאות במצב דומה הן: למריג, צ'מהואווי, נג'רפ, טנמה, ליקי, אונגוטה, ודומי. המשותף לכל השפות הללו הוא שהן שפות של שבטים קטנים נידחים ומבודדים יחסית מרביתם באפריקה.
אגב מהי השפה הנדירה ביותר בעולם שהיא ללא מילים? לפי המקור הבא שפת הסילבו גומרו מהאיים הקנרים. שפה זו מבוססת על שריקות בלבד צירוף מסוים של שריקות יוצר בה משפטים.
מהי השפה הכי עתיקה בעולם שעדיין בשימוש כיום?
לפי הגדרתנו המקום המכובד של השפה העתיקה ביותר בעולם הנמצאת בשימוש כיום הולך ללא אחרת מאשר השפה העברית. העברית היפה שלנו החלה לפני למעלה מ- 3000 שנה.
מצד שני יש לזכור שהשפה העברית נחשבה לשפה מתה ולשפת תפילה בלבד שלא התפתחה החל משנת 400 לספירה עד ראשית המאה ה- 19. כלומר רוב חייה השפה העברית לא שימשה לדיבור שוטף ביומיום.
למעשה רק מאמציה העיקשים של התנועה הציונית הצליחו לעשות לשפה העברית מה שמעולם לא נעשה לשפה אחרת – להחזיר אותה מהמתים. וכיום לאחר 2000 שנה ישנם כמעט תשעה מיליון דוברי עברית בישראל ובעולם מעט יותר בשל סקרנותם של עמים רבים.
שפות עתיקות נוספות הן הפרסית, האיסלנדית והליטאית שכמעט לא השתנו במשך מאות שנים ונחשבות לנציגות של לשונות עתיקות בנות למעלה מאלף שנה. הפרסית המודרנית למשל מקורה במאה השמינית לספירה.
הליטאית היא המייצגת המדוייקת ביותר של השפה הפרוטו- הינדו- אירופית מלפני 5000 שנה. למרות שהעובדה שהיא איננה אותה שפה במדויק שוללת ממנה את התואר: השפה העתיקה בעולם.
השפה האיסלנדית התפתחה אף היא מהשפה הפרוטו- הינדו- אירופית וגם היא השתמרה כמעט לחלוטין ללא שינוי ולכן איסלנדיים מסוגלים להבין טקסטים שנכתבו בה גם לפני מאות שנים.
שפה עתיקה נוספת הנמצאת כיום בשימוש נפוץ היא השפה הטמילית שמקורה בסרילנקה. שפה זו המדוברת בסרי לנקה, הודו וסינגפור בידי 75 מיליון דוברים, החלה להיות מדוברת במאה השלישית לספירה. היא נחשבת לשפה העתיקה שלה מספר הדוברים הגבוה ביותר בעולם.
שפה נוספת היא השפה הבאסקית שדוברה בארץ הבאסקים במאות הראשונות לספירה עוד לפני הגעתם של הרומאים לאזור. זוהי שפה שלא חולקת שורשים משותפים עם צרפתית או ספרדית למרות שליטה לאורך שנים של ספרד וצרפת על הבאסקים.
אלו שפות חיוניות הכי חיוניות לעולם העסקים?
ניתן לשער אך לא לדעת בוודאות אלו שפות יהיו הכי חיוניות מבחינה עסקית בעולם במאה הקרובה. אך בלי ספק לפי בחינתן של המעצמות הכלכליות בעולם כיום ומגוון השפות הנפוץ בהן ניתן לומר אלו שפות הכי חיוניות לעולם העסקים.
לפי המקור הבא, אלו השפות שמבחינה כלכלית, אם אתם אנשי עסקים, כדאי ללמוד אותן עקב היותן הנפוצות ביותר במדינות העשירות ביותר בעולם:
- השפה האנגלית – המדוברת בארצות הברית שהיא המדינה העשירה ביותר בעולם עם תמ"ג של כמעט 23 טריליון דולר. האנגלית כמובן מדוברת כמעט בכל העולם כשפה שניה.
אך היא שפת אם רשמית גם של מדינות עשירות נוספות כמו בריטניה, הודו (לצד הינדי), קנדה, אוסטרליה וניו זילנד. היא גם שפה רשמית במדינות האיחוד האירופי.
- השפה הסינית מנדרינית – זוהי שפתה הרשמית של סין המדינה השנייה בעוצמתה הכלכלית בעולם. עם תל"ג של כ- 17 טריליון דולר.
במונחים של תל"ג מותאם לכוח הקניה סין כבר עקפה את ארה"ב. אך עדיין עקב היותה של השפה הסינית קשה בהרבה מהשפה האנגלית. הסינית איננה צפויה להיות השפה הבינלאומית החדשה.
- השפה היפנית – מבחינת תמ"ג יפן היא המדינה השלישית העשירה בעולם עם 5 טריליון דולר. לכן השפה היפנית המורכבת מאד היא שער לאחד השווקים הגדולים בעולם.
אך אנשי עסקים יכולים להיות רגועים יחסית מכיוון שרמת ידיעת האנגלית במגזרים העסקיים של מדינות מזרח אסיה גבוהה יחסית.
- השפה הגרמנית – עם תמ"ג של כמעט 4 טריליון דולר גרמניה היא הכלכלה הרביעית בכוחה בעולם. לכן מומלץ לאנשי עסקים לדעת גרמנית.
אומנם רמת ידיעת האנגלית בגרמניה גדולה מאד אבל עדיין מחקרים הראו ש- 90 אחוז מהגולשים באינטרנט לא מגיבים לפרסום שלא משווק להם בשפת האם שלהם.
דווקא אם אתם מתרגמים כדאי לכם ללמוד את ארבעת השפות הסקנדינביות שבדית, נורבגית, דנית ופינית גם משום שאלו שפות נדירות וגם משום שמדובר במדינות עשירות.
לפחות נכון להיום לפי סקירתה של טומדס אלו השפות שמתרגם שלומד לתרגם מהן יקבל עליהן הכי הרבה כסף למילה.
מהי השפה הכי קשה בעולם?
כאשר מדברים על השפה הקשה ביותר ללימוד בעולם מיד יש לשאול: "הכי קשה ללימוד למי?" לפי המכון האמריקאי לשירותי חוץ שדירג את רמת הקושי של דוברי אנגלית ללמוד שפות זרות בהתאם למספר שעות הלימוד הנדרשות השפה הכי קשה ללימוד היא סינית מנדרינית (וגם קנטונזית).
ידעתם שנדרשות כ- 2200 שעות לימוד (כ- 88 שבועות) על מנת לשלוט בסינית מנדרינית? באותה רמת קושי של השפה הסינית נמצאות השפות הבאות: ערבית, יפנית וקוריאנית.
האם השפה העברית נחשבת לשפה קשה ללימוד לדוברי אנגלית?
התשובה היא כן, היא נחשבת לשפה בעלת מבנים לשוניים שונים מאד מאנגלית שצריך להשקיע לא פחות מ- 1100 שעות כדי ללמוד אותה.
מהי השפה הכי קלה בעולם?
השפה הכי קלה בעולם, במידה ואתם דוברי אנגלית דורשת בין 600 ל- 750 שעות לימוד על מנת לשלוט בה ברמה סבירה. מעניין שאין טוענת אחת לכתר בקטגוריית השפות הקלות בעולם.
הטוענות לכתר הן השפות הבאות: דנית, הולנדית, צרפתית, איטלקית, נורבגית, פורטוגזית, רומנית, ספרדית ושבדית. כל אחת מהן נחשבת לשפה קלה ללימוד לדוברי אנגלית שניתן ללמוד אותה לעומק תוך 24 שבועות.
במידה ואתם דוברי עברית, השפה שהכי קלה ללימוד עבורכם תהיה לא במפתיע: אנגלית. זאת בשל השתרשותה בתרבות הישראלית והחשיפה הרבה אליה במרחב הציבורי בישראל.
קראו עוד: איזו שפה הכי קל ללמוד?
מחשבות לסיום לאוהבי שפות
בתור אוהבי שפות גדולים בטומדס, המאמינים בחשיבותן של שפות זרות כאמצעי לתקשר ולהעביר רעיונות בין אנשים ולכן לספק ידע ומשמעות לחייהם, שמחנו למצוא לכם את כל העובדות המעניינות הללו על שפות בעולם.
אך לא רק חברת תרגום ולוקליזציה יכולה לחקור את עולם שפות המופלא. אתם מוזמנים לחקור אותו בעצמכם ולשתף אותנו בתגובות בגילויים שתגלו על שפות שונות בעולם.
גילי קימור
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות