תחרות השירים היוקרתית, אירוויזיון 2019 התקיימה בתל אביב שבישראל השנה, לאור ניצחונה הסוער שלנטע ברזילי באירוויזיון הקודם של שנת 2018 עם השיר TOY. התרגשות רבה כבר נבנית לקראת האירוע ב2019 אשר יהיה התחרות ה64 לאורך ההיסטוריה של האירוויזיון. לאור אהבתנו רבת השנים לכל מה שקשור לשפות לאירוויזיון ישנו מקום מיוחד בליבם של אנשי הצוות בטומדס. כך בשעה שאנחנו מריעים ומעודדים מדינות שונות ולא תמיד יכולים להסכים מי אנחנו רוצים שינצח אנחנו חלק מגל הנאה עולמי עצום מהתחרות. לראיה ניתן לראות שבשנת 2018 לא פחות מ186 מיליון בני אדם מסביב לעולם צפו בתחרות האירוויזיון.
מתי תתרחש תחרות האירוויזיון 2019?
תחרות אירוויזיון 2019 תתרחש ביום שלישי ב-14 למאי (חצי הגמר) וב-16 למאי (חצי הגמר השני) במרכז הכנסים הבין לאומי אקספו בתל אבי הגמר הגדול יתקיים ב-18 למאי 2019.
איך אנחנו יכולים לחזות את התוצאות באירוויזיון 2019?
אם יש דבר אחד שהאירוויזיון ידוע בו הוא העובדה שהניצחונות בו הם בלתי צפויים, למרות זאת ישנם דפוסים מסוימים לשירי אירוויזיון מנצחים, המאפשרים אולי לצמצם את הספקולציות בנוגע לפורמולה המוסיקלית המנצחת לשנת 2019.
מבחינת לאומיות אירלנד היא המדינה שניצחה הכי הרבה פעמים באירוויזיון, 7 ניצחונותיה הופכות אותה למדינה שניצחה בתחרות יותר מכל מדינה אחרת. אחרי אירלנד ממוקמת שבדיה עם שישה ניצחונות ואחריה ממוקמות לוקסמבורג צרפת ובריטניה עם חמש ניצחונות כל אחת.
כאשר משווים את השפות המנצחות מגלים שאנגלית היא השפה המנצחת של האירוויזיון עם 32 שירים מנצחים, אליה מתלווה השפה הצרפתית עם 14 ניצחונות בתחרות ובסוף רשימת שלושת השפות המנצחות נמצאת השפה העברית עם 4 שירים שניצחו באירוויזיון.
מי זכה באירוויזיון בשנת 2018?
כאמור הזוכה בתחרות האירוויזיון ב2018 הייתה נטע ברזילי עם השיר TOY אשר בוצע בעיקר באנגלית יחד עם זאת שולבו בשיר מספר מילים ומשפטים גם בעברית "אני לא בובה" "סטפה" – ביטוי סלנג עברי לכמות גדולה של שטרות כסף ואפילו המילה היפנית לטיפש "בקה" שולבה בתוך השיר.
מערכת היחסים המורכבת בין האירוויזיון לבין שפות
מארגני האירוויזיון שינו את דעתם פעמים רבות לגבי השאלה באילו שפות יוכלו מדינות להתחרות זו בזו בתחרות? בהתחלה כל מדינה יכלה להתחרות תוך שימוש בשירים בשפתה בלבד.
ואז ב1965 בתחרות הרביעית הזמר השבדי אינגר ויקווסל (Ingar Wixell) שבר את המסורת ושר באנגלית בתקווה כי התרגום משבדית לאנגלית שביצע לשיר שלו יצליח להרשים את השופטים ולזכות בזכייה (לצערו השיר המתורגם לא השיג את מטרתו).
בשנה שלאחר מכן קבעו מארגני האירוויזיון שזמרים יוכלו לבצע את שיריהם בתחרות רק בשפה או בשפות הנהוגות במולדתם. בשנת 1973 התבצע ניסיון שהתיר במשך 4 שנים לזמרי התחרות לשיר בכל שפה שבחרו. הכללים שונו שוב ב1977 ודרשו מהמתחרים שנית לשיר אך ורק בשפות הנהוגות במולדתם.
רק בשנת 1999 שונו הכללים שוב והותר למתחרים באירוויזיון לשיר בכל שפה שיחברו. השינוי תקף עד היום ומאפשר לכל מתחרה באירוויזיון לשיר באיזו שפה שיחבר כולל אפילו בשפה מומצאת או בג'יבריש.
למה כל כך הרבה שירים באירוויזיון מתבצעים באנגלית?
בשנים האחרונות השפה האנגלית הופכת לשכיחה יותר ויותר בתחרויות האירוויזיון. עד כדי כך שלא פחות מ17 מתוך 26 השירים שהשתתפו בתחרות ב2018 בוצעו באנגלית. הדעות חלוקות באשר לסיבת התופעה. חלק מרגישים ששירה בשפה האנגלית תאפשר להם לזכות ביותר הצבעות, כיוון שמילות השירים שלהם יובנו לקבוצה יותר רחבה של אנשים. לעומתם חלק מהאנשים מרגישים כי השימוש הנרחב באנגלית הוא לרעת האירוויזיון, ופוגע בחגיגת הזהויות הרב לאומית והרב תרבותית בתחרות.
מחשבות לסיום
מה אתם חושבים על הדומיננטיות של השפה האנגלית באירוויזיון? מי אתם מאמינים שינצח בתחרות ב2019? אתם מוזמנים להשאיר את מחשבותיכם בתגובות.
עדכון: הולנד ניצחה באירוויזיון 2019 .ישראל המנצחת הקודמת הגיעה למקום 23 בלבד.
המאמר המקורי כאן.
תורגם ועודכן על ידי גילי קימור