- עמוד הבית
-
אודותינו
-
שפות
-
שירותים
-
תרגום משפטי
- לקוחות
-
יצירת קשר
IL: +972 72 2200700
- כניסה לאתר
צור אתנו קשר
הכנס את הפרטים שלך ונחזור אליך בעוד מספר דקות
כיצד מקבלים רישיון נוטריון בישראל?
זמן קריאה : 9 דק'
האם ידעתם שנוטריון הוא תפקיד כה חשוב בעולם המשפט הישראלי, עד שהוא נחשב כמוסד שלטוני מטעם המדינה? אין ספק שעורך דין שפועל גם כנוטריון יכול להגדיל משמעותית את הכנסותיו, את יוקרתו בשוק ואת ניסיוני המקצועי. מוסד הנוטריון נחשב במידה רבה לראש החץ של התחום המשפטי עליו מתבססות תעשיות רבות.
אך כיצד מקבלים רישיון נוטריון בישראל? מה הם התנאים להשגת רישיון נוטריון בישראל? האם כל עורך דין יכול להיות נוטריון? ובעצם מה נוטריון עושה ומהן סמכויותיו? על כל השאלות הללו נענה במאמר זה.
מה הם התנאים לקבל רישיון נוטריון?
כפי שכבר ניחשתם מתוך 70 אלף עורכי דין בישראל רק מעטי מעט קיבלו את ההסמכה לעבוד במקביל לעריכת הדין גם כנוטריונים. לא כל עורך דין יכול להפוך לנוטריון שכן הסמכויות המקפיות ורגישות התחומים בהם נוטריון צריך להתעסק דורשים עמידה בתנאים מחמירים וידע מקצועי רחב ביותר. עבודה כנוטריון היא התמחות הדורשת ניסיון רב בקיאות בשפות ובנורמות המקצועיות של תעשיות שונות ועמידה באתיקה נוקשה ביותר.
להלן תנאי הסף לקבלת הסמכה כנוטריון מהמחלקה לרישוי נוטריונים. כל עורך דין המגיש בקשה לרישיון נוטריון חייב לעמוד בתנאים הללו כדי להצטרף לרשימת הנוטריונים התנאים הם:
- אזרחות או תושבות ישראלית
- הסמכה כעורך דין מלשכת עורכי הדין ללא השעיות בשל עבירות אתיקה.
- ניסיון של עשר שנים רצופות כעורך דין עצמאי
- עמידה בקורס ובבחינה של לשכת הנוטריונים לצורך ההסמכה.
- עמידה בכללי אתיקה נוקשים המצופים מנוטריון.
- ידע בעריכת מסמכים מקצועית מעברית לאנגלית ולמעשה בכל צמד שפות רלוונטי לעבודה.
מה הם אותם כללי אתיקה נוקשים שמצופים מנוטריון המבקש לשמור על רישיונו?
הכללים הם: שמירה קנאית בהתאם לחוק על סודיות הלקוחות שמקבלים שירותי נוטריון לרבות תרגום נוטריוני. גביית שכר בהתאם לשכר הנוטריונים שנקבע ומפוקח על ידי משרד המשפטים. בקיאות בצמדי השפות ובנורמות המקצועיות של התעודות שהנוטריון צריך לתרגם, או לאשר את אמיתותן ונכונות תרגומיהן.
אחריות לאמת את זהותם של מסמכים, חתימות על מסמכים, ואת זהות החותמים החתומים עליהם. זאת בשל התפקיד של נוטריון במתן תוקף חוקי למסמכים ולזהויות של החתומים עליהם ואשרורם כאמת.
לכן זוהי אחריות הנוטריון למנוע זיוף ותרמית. נוטריון חייב לעמוד בתנאים הללו או שרישיונו כנוטריון ולעיתים רישיונו הכולל כעורך דין עלולים להישלל ממנו.
מה הן סמכויותיו של נוטריון?
לפני שאתם רצים ל"קורס נוטריון 2021" לצורך קבלת הסמכה כנוטריון אחרי שהייתם פעילים עשר שנים רצופות בארץ כעורכי דין מן המניין, כדאי שתבדקו לעומק מהן סמכויות הנוטריון. כלומר במה יהיה עליכם להתעסק מבוקר ועד ערב כנוטריונים מקצועיים. המידע הבא יסייע לכם לקבל החלטה מושכלת האם כדי לחתור להסמכה כנוטריון?
לפי המקור הבא, סמכויותיו של נוטריון במדינת ישראל הן:
- תרגום נוטריוני למסמכים שונים, בעיקר מסמכי אזרחות.
- מתן תוקף חוקי למסמכים ותעודות של הרשויות השונות בארץ כמו למשל תעודות בגרות מתורגמות, תצהירים משפטיים מתורגמים וחוזים מתורגמים שונים.
- אישור נכונות התרגום למסמכים רשמיים רבים שתורגמו באופן מקצועי. לשם כך הנוטריון חייב לשלוט בשפה ובנורמות המקצועיות הנדרשות כדי לאשר את המסמך. תרגום המסמך חייב להיות מחוייב למקור ככל האפשר.
- אימות חתימה על מסמכים. אימות תקפותם של מסמכים על פי חוק לפי דרישות הרשויות. אימות זהותם של החותמים, בעיקר בכל הקשור לייפויי כוח ובמיוחד בעסקאות מקרקעין. נוטריון חייב לסרב לשרת אדם שאמינותו נתפסת כלקויה.
- עריכת צוואות נוטריוניות ומתן תוקף משפטי לצוואות.
- עריכת הסכמי ממון.
- מתן אישור חיים (כלומר אישור שהאדם חי ואכן תואם לזהותו כפי שזו מוצגת במסמכים רשמיים). נוטריון גם מעניק תוקף לתעודות פטירה.
מי מאשרר את מעמדם של נוטריונים במדינת ישראל?
מכיוון שהנוטריונים הם חלק מרשות שלטון ישראלית בעלת כוח רב- נקבע למשרה הליך סינון מחמיר. את ההליך הזה מבצעת וועדת הנוטריונים במשרד המשפטים.
לועדה זו מוגשות הבקשות היא זו שמעבירה את קורסי ההכשרה לנוטריונים וקובעת את תוכנם והיא זו שמציבה את הדרישות שעורך דין צריך לעבור כדי להפוך לנוטריון מוסמך.
רק לאחר אישורה הסופי של ועדת הנוטריונים, במידה וניתן, רשאי עורך הדין לרשום את שמו בספר הנוטריונים. כך נמנע זיוף.
מה לומדים בהשתלמות נוטריונים?
אז מה בעצם לומדים בהשתלמות שהיא תנאי מחייב להסמכה כנוטריון? המכון להשתלמות עורכי דין בפיקוח ועדת הרישיונות של משרד המשפטים הוא האחראי לתכנים של השתלמות זו.
לפי מקור מוסמך לומדים תחילה, בהשתלמות זו, את סוגי האישורים הנוטריונים השונים שעורך דין- נוטריון צריך ללמוד לתת על פי חוק. כך הנוטריון בקיא בסעיפי החוק הרלוונטיים. הנוטריון מכיר לעומק את המסמכים שהוא נדרש בעבודתו לחתום עליהם. כך הוא יכול לזהות בקלות האם אכן נכתבו כחוק והוא יכול לאשרר אותם בחתימתו.
הנוטריונים במהלך ההכשרה לומדים על הליכי החקיקה הנוטריונית ועל כל התקדמות רלוונטית בתחום האישור הנוטריוני. הם לומדים על סמך תקדימי העבר בעולם את המענה המקצועי העתידי לאתגרים בהם יתקלו בעתיד כנוטריונים מקצועיים.
נוטריונים מנוסים הם אלו המקנים את הידע לעורכי הדין שעוברים הכשרה כנוטריונים. בשלב הראשון הנוטריונים לומדים רקע היסטורי ותיאורטי של המוסד שלהם. מוסד הנוטריון בארץ ישראל מתחיל עוד מהתקופה העותומאנית ויש להכיר אותו על בוריו.
לאחר מכן נלמדות טכניקות פרקטיות בעבודת הנוטריון. הכלים הפרקטיים שניתנים הם כלים לזהות את מבצע הפעולה ולבדוק האם עבודתו נעשתה בצורה כשרה.
הנוטריונים לומדים במהלך ההכשרה חקיקה רלוונטית כמו למשל אמנת האג שעל פיה פועלים מוסדות הנוטריון והאפוסטיל או חוק יחסי הממון בין בני זוג. הבנה בחקיקה הרלוונטית מאפשרת לנוטריונים לעשות את עבודתם כהלכתה. כמו כן הם גם לומדים את העקרונות באמצעותם מחושב תעריף שכרם הנמצא בפיקוח משרד המשפטים.
לבסוף דנים בקורס הנוטריונים בסוגיות ובתקדימים מהעבר. כך מסופקת לנוטריון הבנה מקיפה של עבודתו. יש לו עוגנים מקצועיים להסתמך עליהם לקראת האתגרים שיגיעו בהמשך עבודתו המקצועית בתחום.
האם לימודי נוטריון הם לימודים משתלמים לעורכי דין?
לטענת סוכנות עורכי הדין מיגל עבאדי שוק עורכי הדין בישראל הוא שוק רווי. כלומר יש הרבה יותר עורכי דין מלקוחות שזקוקים לשירותי עריכת דין קלאסיים. לימודי נוטריון מסייעים לעורך דין להעניק שירותים במקצוע נוסף ובמוקש וכך להעצים את ערכו בשוק התחרותי של עורכי הדין ולהגדיל משמעותית את מספר הלקוחות שלו.
ברגע שסל השירותים שאיש מקצוע מסוגל לתת הוא מגוון, מקצועי ומבוקש צפויה לו קריירה משפטית מצליחה כעורך דין וכנוטריון ולשם כך כל הסמכה שכזאת היא יתרון בשוק בעל תועלת רבה.
ואחרי הכול לשירותי נוטריון יש אכן ביקוש רב. למשל לא ניתן כאמור לאשר צוואה ולתת לה תוקף חוקי ללא נוטריון ועדים שהופכים את אישור הצוואה לחוקית. גם כאשר מדובר בתרגום למגוון של תעודות ואישור משפטי למסמכים משפטיים מתורגמים הכרחי להיעזר בנוטריון מוסמך.
למעשה, מסמכים כמו חוזים שונים, תעודות לידה, תעודות זהות, דרכונים, תעודות פטירה, הסכמי גירושין, תעודות נישואין, מסמכים להליכי אזרחות ומסמכים רבים אחרים, לא יקבלו תוקף חוקי ללא נוטריון שמאשר אותם. ישנן תעשיות שלמות תלויות באישור נוטריוני חוקי מגורם מוסמך.
מכאן ניתן להסיק ששווה לעורכי דין אשר עומדים בתנאי הסף לפתח במקביל לעשייתם המשפטית הרגילה גם הסמכה כנוטריונים בהליך קצר שלוקח מספר חודשים עד לאישור הסופי.
למי שמחפש מידע נוסף, באתר הרישום והרישוי הנוטריוני ניתן לראות את רשימת המבקשים שהגישו בקשה לרישיון נוטריון ואת כל התנאים לבקשה זו. ניתן גם לראות שם את רשימת הנוטריונים הקיימים כיום.
מקווה שהמאמר האיר את עינכם וסייע לכם לקבל החלטה מושכלת האם לגשת להסמכה לנוטריונים בקורס נטוריון 2021 מוזמנים לשתף אותנו בתובנות שלכם בתגובות למטה.
גילי קימור
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות