- עמוד הבית
-
אודותינו
-
שפות
-
שירותים
-
תרגום משפטי
- לקוחות
-
יצירת קשר
IL: +972 72 2200700
- כניסה לאתר
צור אתנו קשר
הכנס את הפרטים שלך ונחזור אליך בעוד מספר דקות
לימודי ערבית מקצועיים – מיתוסים לעומת עצות שימושיות
זמן קריאה : 13 דק'
ערבית היא אחת השפות החשובות היום בעולם העסקי. השפה הערבית צומחת במהירות. 26 מדינות במזרח התיכון ובצפון אפריקה דוברות ערבית כשפה רשמית ומעמד הביניים שלהן הולך ומתרחב. השפה חשובה בגלל עוצמתן הכלכלית של מדינות המפרץ הערביות ועקב ההגירה הגוברת של דוברי ערבית לאירופה ולארצות הברית. כתוצאה מכך אנשים רבים מעוניינים ללמוד ערבית.
הלוואי שזה היה כל כך פשוט, אך בדומה לשפות אחרות בחצי הכדור המזרחי כמו סינית, רוסית ויפנית, השפה הערבית נחשבת לאחת השפות הקשות ביותר ללמידה. אז מה עושים אנשי עסקים ואנשי מקצוע שונים שזקוקים ללימודי ערבית מקצועיים? כיצד ילמדו את השפה הערבית במהירות?
קודם כל אלו שרוצים ללמוד ערבית ברצינות נמנעים מהליכה שבי אחרי מיתוסים והטעיות. לאחר מכן, עליכם ללמוד טיפים מועילים ללימוד ערבית ולמצוא מוסדות טובים ללימוד השפה על כל מרכיביה.
במאמר זה נחשוף את המיתוסים שסובבים את לימודי השפה הערבית ונפריך אותם. לאחר מכן נציע דרכים יעילות ללימוד ערבית.
מיתוסים על לימודי השפה הערבית שכדאי להימנע מהם
הנה מספר מיתוסים שתיתקלו בהם בעת לימוד השפה הערבית. ידיעתם תסייע לכם לבחור בחוכמה את המורים שלכם לערבית ואת שיטת הלימוד שבזכותה תשלטו בשפה הערבית לאורך זמן.
האם לימודי ערבית יסייעו לכם לדבר עם כל דוברי הערבית בעולם?
היזהרו ממורה לערבית שמבטיח שבסיום הקורס לערבית שלו אתם תדעו לדבר עם כל דובר ערבית בעולם. מי שמבטיח לכם שתוכלו לשוחח עם כל ערבי מסוחר השטיחים הממולח במאוריטניה ועד מנהל תאגיד התקשורת הקטארי, אם רק תלמדו ערבית בשיטה שלו משקר לכם.
מדוע מורה כזה משקר לכם בוודאות?
כי ישנם שני סוגים של ערבית, ערבית ספרותית וערבית מדוברת. הערבית הספרותית היא בהחלט שפה אוניברסלית בעולם הערבי. כלומר כל מי שקורא אותיות בערבית בין אם הוא ממאוריטניה, סעודיה או עיראק יבין את התכנים שהוא קורא באותו אופן. כללי הכתיבה ואופן הקריאה יהיו זהים כמעט לחלוטין.
לעומתה, הערבית המדוברת מחולקת לניבים שונים לפי איזורים גיאוגרפיים. כלומר אין לצפות לדוגמא שערבי עיראקי וערבי מאוריטני יבינו אחד את השני כשהם משוחחים בערבית מדוברת. יהיו הבדלים קיצוניים בהגיה במבטא ובאוצר המילים שיקשו עליהם לתקשר.
הסיבה לכך ברורה. מרחב דוברי הערבית הוא מרחב תרבותי ולשוני עצום המתפרש מגבול איראן ועד מאוריטניה ומסומליה ועד סוריה. לכן השפה הערבית נאלצה להתאים את עצמה לאוכלוסיות שונות.
הערבית הושפעה משפות מקומיות כמו השפה הברברית, השפה היוונית, השפה הפרסית ושפות אחרות שנפוצות באיזורים שונים של המזרח התיכון ולכן נוצר השוני הקיצוני.
כלומר הלקח ברור: אין ערבית מדוברת אחת ומי שרוצה ללמוד ערבית מדוברת חייב ללמוד ערבית מדוברת שמתאימה לאיזור הספציפי שהוא מעוניין לתקשר עם תושביו.
תוך כמה שבועות ניתן להשלים את לימודי הערבית בקורס לימוד ערבית אינטנסיבי
לפי המיתוס ניתן תוך שבועות ספורים לשלוט שליטה מוחלטת בשפה הערבית, אם אתם עושים קורס אינטנסיבי ללימודי ערבית ומקיפים את עצמכם בתכנים בערבית. אלו תכנים? למשל ספרי לימוד בערבית, סדרות בערבית, הצגות בערבית ,ספרים ועיתונים בערבית וכו'.
למיתוס הזה יש גרעין של אמת. מקורו באנשי מודיעין ביחידות המיוחדות בישראל, שהיו נכנסים למודיעין עם ידיעת ערבית ברמה של לימודי שפה זרה בתיכון, ויוצאים אחרי תקופה קצרה עם ערבית מושלמת.
לרוע המזל אם אתם לא מועמדים מצטיינים ממגמת ערבית מורחבת, המוכשרים לשב"כ, המוסד, או יחידת 8200, אל תבנו על כך שתוכלו לשלוט בשפה הערבית בצורה מוחלטת תוך חודשים ספורים.
כידוע, אותם מועמדים מוצפים בבסיסים הצבאיים במשך 12 שעות כל יום בלימודי ערבית ספרותית ומדוברת ולצידם עיתונים וטלוויזיה בערבית סביב השעון.
לכן לא פלא שהאנשים שעוברים את הסינונים הקשים לשירותי הביטחון בסופו של קורס בן חודשים ספורים, יוצאים עם שליטה כמעט מוחלטת בערבית.
בכל זאת, נכון בהחלט שאם תחשפו את עצמכם לסרטים, סדרות, הרצאות, מחזות וספרים בערבית, לצד לימוד מושקע של שעות ארוכות, תגיעו לרמה גבוהה של ידיעת ערבית תוך פחות משנה.
טיפ לימוד נכון לכל שפה הוא להקיף את עצמכם בגירויים חיצוניים מהתרבות וכל תחומי היומיום שמעניקים לשפה חיים. אז מדוע חשוב לזכור שהמיתוס של לימוד קצר ומאד אינטנסיבי הוא מיתוס? כדי שלא תתייאשו בדרך, כאשר אתם מנסים ללמוד שפה חדשה ומתקדמים לאט משחשבתם.
בנוסף לכך לימוד ערבית יעיל בדומה לשפות אחרות הוא לימוד בנחת, לאט לאט במנות קטנות ומחולק למטרות מצמצמות. ככה תוכלו לבנות בהדרגה ובהתמדה את אוצר המילים שלכם, להבין לעומקה את השפה הערבית שאתם לומדים ובסוף גם להכירה היטב ולהשתמש בה נכון.
אין טעם ללמוד ערבית אם אין לכם כישרון לשפות
המיתוס המזיק ביותר ללימוד שפה חדשה הוא: "אם אין לנו כישרון מולד לשפות אנו לא יכולים ללמוד שפה במהירות וברמה גבוהה". אמונה מגבילה זו מייאשת מראש ומונעת מאנשים בכלל לנסות להתחיל לימודי ערבית. לימודי ערבית אינם שונים מלימודי שפות אחרות.
למרות שכישרון מולד בהחלט עוזר ללמוד את השפה במהירות ובהצטיינות, הכישרון איננו תנאי מחייב להצלחה.
אם תתרגלו תרגילי דיבור בערבית ותרגילי קריאה בערבית באופן עקבי וברצף. אם תהפכו את לימודי הערבית לחלק משגרת יומכם. אם תמצאו מורה טוב ושיטת לימוד מהנה שמותאמת לזיכרון ולכישורי התפיסה שלכם, אתם תצליחו בקלות ללמוד ערבית ברמה גבוהה.
ככל הנראה תצליחו להגיע לרמה של תקשורת בסיסית בערבית תוך שלושה חודשים ותוך פחות משנה תגיעו לרמת הבנה מתקדמת של השפה הערבית.
המוח הוא שריר גמיש. ניתן לאמנו בשיטות שונות ולהשתיל לטווח ארוך את מילות השפה, בתוך רשת המחשבות והזכרונות המורכבת והמופלאה שקיימת בו. חשוב לעודד את עצמנו עם התובנה הזאת, כאשר אנו נאבקים ללמוד שפה חדשה.
לעיתים הפחד מכישלון והביקורת העצמית הנוקבת, הן החומות שאנחנו צריכים לפרוץ אם אנו מעוניינים להשיג את יעדינו.
טיפים ללימוד ערבית מדוברת וערבית ספרותית
לאחר שחשפנו את המיתוסים שמגבילים אותנו, כשאנו מנסים ללמוד את השפה הערבית והפקנו דווקא מתוכם תובנות שיעזרו לנו ללמוד ערבית, חשוב שנתמקד בשיטות מועילות ללימוד ערבית. הטיפים הבאים יסייעו לכם לשפר במהירות את כישורי השפה שלכם בערבית ספרותית ובערבית מדוברת.
הקפידו על משמעת לימוד
כמו כל שפה, לימוד ערבית דורש תרגול מתמשך. לימוד שפה הוא לימוד שלא נגמר. תמיד ניתן לשכלל עוד את אוצר המילים, לשפר את הדיקדוק ולהרחיב את יריעת הידיעה. מי שמעוניין ללמוד ערבית במהירות ולשמר את הידע שלו לזמן ארוך, חייב להכניס את השפה הערבית לאורך החיים שלו.
אז איך לומדים ערבית בצורה מסודרת?
לפי המלצת המומחים במכללת תל חי קודם כל מקפידים להציב מטרות קטנות ובנות השגה. נניח לרגע שמטרת העל היא להתמקצע בערבית ולהגיע לשליטה שתאפשר לכם לדבר, לקרוא ולכתוב תוך שנה. כדאי לפרוט את המשימה למטרות קטנות יותר וכך לשמר את המוטיבציה שלכם כאשר תשיגו אותן.
לדוגמא להחליט שתוך חודש אתם לומדים לקרוא פסקה שלמה בערבית, על כל אוצר המילים הנדרש לשם כך. חשוב לייחד זמן ללימוד כל הפונקציות של השפה הערבית ומומלץ להקדיש לכך לפחות שעה ביום באינטרוולים משתנים.
האם ידעתם שדווקא לימוד באינטרוולים עם הפסקות קטנות ביניהם עוזר לידע להיספג בזיכרון שלכם?
לפי מומחי ניו סקול, זמני האינטרוולים המומלצים ללימוד ערבית הם 25 דקות תרגול וחמש דקות הפסקה בכל פעם. במהלך התרגולים תבצעו תרגילי קריאה בערבית, תרגילי כתיבה בערבית וכמובן תתרגלו דיבור בשפה הערבית.
חשוב במיוחד לתרגל דיבור וכתיבה שהן מיומנויות שפה אקטיביות, המאפשרות להשתמש בשפה הערבית לתקשורת כבר מתחילת הלימוד.
חלקו את המילים בערבית שאתם לומדים לקטגוריות שונות
לפי מחקרים שנעשו לאדם יש יכולת לזכור 4 פריטים חדשים בכל יום. למזלנו יש דרך להרחיב משמעותית את כמות המילים החדשות שניתן לזכור כאשר לומדים ערבית. כיצד עושים זאת? מחלקים את לימודי הערבית לקטגוריות שונות.
חלקו את המילים בערבית שאתם לומדים לנושאים שונים. בכל אחת מהקטגוריות הללו לימדו ארבע מילים ותרגלו אותם באינטנסיביות במשך יומיים שלושה. התרגול אינטנסיבי לטווח הקצר יעזור לכם לקודד את המילים החדשות בזיכרון לטווח ארוך שלכם.
כך תוכלו להאיץ את לימודי הערבית המדוברת והספרותית שלכם. בסוף כדי להסתדר בערבית תצטרכו בערך 1000 מילים פופולאריות שירכיבו לכם 75% מכל שיחה או כתבה בחדשות. בשיטה הזאת תגיעו למספר זה במהירות יחסית, אך חשוב מכך, אתם תשמרו את הידע לאורך זמן.
נהלו יומן תרגול ללימוד ערבית מדוברת בווטצאפ
אחת השיטות היעילות ביותר ללמוד ערבית לבד היא להכניס את הערבית לשגרת היום. ניהול יומן לימודי ערבית בוואטצאפ שבו אנחנו נמצאים הרבה יעזור לכם להשיג את היעדים הלימוד שלכם ולהתרגל לשגרת לימודי ערבית בהתמדה.
איך השיטה עובדת?
תחילה, עליכם לפתוח קבוצת וואטצאפ עם עצמכם בלבד ולנעוץ אותה בראש רשימת השיחות בוואטצאפ. לאחר מכן, שלחו לקבוצה את המשימות שעליכם ללמוד ואת המשימות שכבר ביצעתם. לדוגמא הקליטו את עצמכם אומרים עשרה משפטי נימוסין בערבית. לסיום, תרגלו את עצמכם בהקלטות ובהודעות בשפה הערבית בזמנים שנוחים לכם.
כבר תוך חודש אתם צפויים לראות תוצאות ראשוניות משימוש בשיטה זו.
איפה אפשר ללמוד ערבית ספרותית וערבית מדוברת?
היריעה קצרה מלעבור על כל המוסדות שמוכנים לספק לכם לימודי ערבית באופן מקצועי. בכל זאת, מי שמעוניין ללמוד ערבית ספרותית או ערבית מדוברת יגלה עושר עצום של בחירות לבחור מהן.
- בית הספר "האמבטיה" ללימודי שפות – תמורת 2400 שקלים בלבד תוכלו ללמוד ערבית בקבוצות קטנות של עד 14 תלמידים. משך השיעורים הוא 15 מפגשים בני שעתיים וחצי.
בקורס לערבית, אתם תלמדו שיעורי שיחה בערבית. אתם תתרגלו סיפורים מקוריים שנכתבו על ידי הצוות בחוברות עבודה מלוות בתרגילי קריאה בערבית. חלקם באותיות ערביות וחלקם בתעתיק עברי.
- בית הספר "כלנא" ללימודי ערבית – במהלך עשרה שיעורים בלבד, בני שלוש שעות, תלמדו ערבית באמצעות שירים וסיפורים. הדגש בשיעורים הוא על היכולת לנהל שיחה. עלות השיעורים 2200 שקלים.
- בית הספר "דיוואן" – זהו אחד מבתי הספר הוותיקים ביותר ללימוד ערבית שאף מספק נסיעות חינוכיות למצרים ולירדן. אתם תלמדו עם 12-18 תלמידים בכיתה במשך 14 שיעורים לסימסטר. כל שיעור ימשך שעתיים וחצי. עלות השיעורים: 2150 שקלים.
איך טומדס יכולה לעזור?
טומדס היא חברת תרגום מנוסה ואמינה שפועלת כבר 15 שנה. לטומדס מערך מקצועי ומהיר של שירותי תרגום לערבית, מותאם לכל תעשייה וכל ניב ערבי. המערך מבוסס על מתרגמים מומחים לערבית ספרותית ולערבית מדוברת. אם אתם זקוקים לשירותי תרגום לערבית למצגות, לחוזים, להרצאות או למסמכים שלכם אתם מוזמנים לפנות אלינו.
כמו כן, אתם מוזמנים ליהנות משאר מאמרי סדרת השפות שלנו:
איך ללמוד ספרדית מהר וביעילות?
לימוד רוסית – כל הטיפים והשיטות
לימוד גרמנית – כל הטיפים להצלחה
כיצד לשמר שפה שלמדתם ולהמשיך לפתח אותה
גילי קימור
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות