- עמוד הבית
-
אודותינו
-
שפות
-
שירותים
-
תרגום משפטי
- לקוחות
-
יצירת קשר
IL: +972 72 2200700
- כניסה לאתר
צור אתנו קשר
הכנס את הפרטים שלך ונחזור אליך בעוד מספר דקות
האם גרטה טונברג עומדת לזכות בפרס נובל?
זמן קריאה : 11 דק'
האם הצטרפת לשביתת האקלים שהייתה ברחבי העולם ב -20 לספטמבר?
גרטה טונברג הצעירה האוטיסטית בת ה- 16 הצליחה לעורר השראה. היא הצליחה לגייס ילדים ומבוגרים רבים לפעולה במסגרת המאבק בתופעת שינוי האקלים. השפעתה של גרטה השבדית הצעירה משכה בערך מיליון וחצי ילדים מכל רחבי העולם לקחת חלק בשביתת האקלים הגדולה שהתקיימה ב-15 למרץ 2019. שביתת האקלים האחרונה נכון לעכשיו, שהתקיימה ב-20 בספטמבר משכה מיליוני ילדים ומבוגרים שהצטרפו למטרתה של לוחמת האקלים. האקטיביזם האקלימי סחף את העולם ונראו מפגני מחאה במאה חמישים מדינות שונות.
חלק מהעובדים בחברת טומדס התגייסו למטרה הזאת. אחרי הכול בתור חברת תרגום פעילה בכל רחבי העולם השקפתנו נקבעת בפרספקטיבה גלובלית. האם גם אתם השתתפתם בשביתה? אם לא האם עקבתם אחרי מסע הצלב של גרטה טונברג להציל את הכוכב שלנו והאם אתם חושבים שהיא ראויה לפרס נובל לשום בשל מאמציה בתחום שינוי האקלים?
פרס נובל כפול לספרות ב-2019
השנים האחרונות היו שנים לא פשוטות במיוחד לאיגוד פרסי הנובל. בדרך כלל מוענקים שישה פרסי נובל כל שנה לתחומים הבאים: פרס נובל לספרות, פרס נובל לפיזיקה, פרס נובל לכימיה, פרס נובל לכלכלה, פרס נובל לרפואה, פרס נובל לפסיכולוגיה ופרס נובל לשלום. השנה באופן חריג הכריזה ועדת איגוד פרסי הנובל שהיא תעניק שני פרסי נובל לספרות לשנת 2019.
ההחלטה יוצאת הדופן השנה נבעה כתוצאה מביטול פרס הנובל לספרות בשנת 2018. הפרס בוטל לאור הכאוס שחוללה שערוריית האשמה בתקיפה מינית כנגד הבעל של אחת מחברי ועדת הפרס.
במהלך ההתרחשות היינו עדים לכך שחברי הועדה, הממונים אליה למשך שארית חייהם, ניסו להתפטר מתפקידם. הם סירבו להשתתף בישיבות ועדת הפרס וניסו לעזוב אותה ככל ששערוריית המין התגלגלה. מאז ארגון פרסי הנובל ביצע כמה שינויי יסוד באופן הקבלה והמינוי של חברי ועדת הנובל. שינויים יסודיים אלה שיקמו את האמון במוסד המכובד ואפשרו לו להמשיך השנה בתוכניותיו להעניק השנה שני פרסי נובל לספרות במקום הפרס שבוטל.
האם גרטה טונברג צפויה לזכות בפרס נובל השנה?
האם אתה מרגיש שמגיע לגרטה טונברג לזכות בפרס נובל לשלום? האם ראוי שתצטרף למשפחת זוכי פרס הנובל המכובד הכוללת בין היתר את מאמא תרזה, נלסון מנדלה ומרטין לותר קינג?
גרטה טונברג הוכרזה כמועמדת לפרס נובל השנה. כאשר הציג ראש הממשלה הנורווגי הסוציאליסט André Øvstegård את מועמדותה הוא אמר את הדברים הבאים:
"הצענו את גרטה טונברג משום שאם לא נעשה דבר בנוגע לתופעת שינוי האקלים היא צפויה להוביל לעימותים, מלחמות ומשברי פליטים. גרטה טונברג הובילה ליסודה של תנועת ענק שאני רואה אותה כגורם משמעותי התורם לשלום בעולם".
בסך הכול 301 מועמדויות הוצגו השנה לפרס נובל לשלום, מתוכן 223 מועמדים פרטיים ועוד 78 מועמדויות לארגונים שונים.
אם גרטה טונברג תנצח – ונכון לעכשיו היא המועדפת בקרב הרבה מהמרים על הזוכים בפרס זה – היא תהפוך לזוכת פרס הנובל הצעירה בהיסטוריה. בכבוד הזה אוחזת נכון לעכשיו מלילה יוספזי בת ה -17 אשר זכתה בפרס לאור מאבקה למען הזכות של כל ילדי העולם לרכוש השכלה. מלילה הפכה לסמל המאבק כשביצעה אותו למרות מספר ניסיונות התנקשות מטעם ארגון הטאליבאן באפגניסטאן.
פרס הנובל לשלום לשנת 2019 יוכרז ויוענק ב-11/10/19 אם הצעירה האוטיסטית גרטה טונברג תזכה בו היא תהפוך כאמור לבעלת פרס הנובל הצעירה ביותר בגיל 16 בלבד.
מדוע נאומיה של גרטה טונברג כה מרגשים ומניעים לפעולה?
הנאומים של גרטה טונברג ידועים כנאומים בשפה ישירה, חדה ומלאת תובנות. היא משייכת את דרכה לראות את העולם להיותה על הספקטרום האוטיסטי. גרטה אובחנה כבעלת תסמונת אספרגר, הפרעה טורדנית כפייתית ואילמות סלקטיבית אשר נלוו לתקופה ארוכה של דיכאון והפרעות אכילה במהלך שנותיה הראשונות כמתבגרת.
האם אתה מעוניין לשמוע יותר על מסעה של גרטה טונברג עד להפיכתה לאקטיביסטית חשובה במאבק בשינוי אקלים? אם כן הערוץ שלה באתר טד, בו היא מרצה, יהיה המקום המושלם לשמוע אותה מספרת על מסעה במילים שלה.
העובדה שמישהי שאובחנה עם אילמות סלקטיבית הפכה לאחד הקולות הבולטים ביותר בנושא המאבק בתופעת שינוי האקלים היא כשלעצמה סיפור מרתק. לכן מיס טורנברג המודעת לכך משתמשת בסיפור הייחודי שלה כדי לקדם את מאבק שינוי האקלים אומרת במילים שלה:
"אני מדברת רק כאשר אני יודעת שזה הכרחי, עכשיו זה אחד מהרגעים האלה... אין אזורים אפורים כשמדובר בהישרדות. או שנמשיך להתקיים כציוויליזציה או שלא נשרוד. אנחנו חייבים לעשות שינוי".
אחד מהאלמנטים המשכנעים ביותר ברטוריקה של טורנברג הוא האיזון בין פאתוס, אתוס ולוגוס. היא משתמשת בפאתוס כדי לעורר רגשות בקרב הקהל שלה (בעיקר רגשות של כעס ופחד). היא נעזרת באתוס כדי לחלוק את הערכים שלה ולסיום מפעילה את הלוגוס כדי להציג את העובדות הבלתי ניתנות להכחשה שהובילו ואף הכריחו אותה להתחיל את שביתת האקלים. שלישיית הכלים הזאת היא שלישיה בעלת כוח רטורי עצום ורבים בתעשיית הפרסום מבינים את כוחה בייחוד כשמשתמשים בכלים הללו באופן משולב. גרטה משתמשת בשלושת הכלים הללו בצורה מדוייקת ומשכנעת.
הרבה מהעוצמה בנאומיה של גרטה טונברג מגיעה מהכנות והנועזות שלה. לאקטיביסטית הצעירה יש מסר חשוב להפיץ והיא נחושה להעביר אותו. אין זה משנה אם הקהל שלה הוא ילדי בית ספר או מנהיגי עולם בפסגת הפעולה הגלובלית נגד שינוי אקלים באו"ם. מאז העולם התעורר למשמע מסריה דיברה גרטה טונברג בפני מגוון גדול של קהלים. למשל היא אפילו העבירה קריאה לפעולה בפתח האלבום של הלהקה הבריטית המפורסמת "שנת 1975".
בדרשה הספציפית הזאת אמרה גרטה טונברג את הדברים הבאים:
"פתרון למשבר האקלים הוא האתגר המורכב ביותר שאנו בני האדם היינו צריכים להתמודד אתו. יחד אם זאת הפתרון הראשי לבעיית האקלים פשוט ברמה כזאת שילד קטן יכול להבין אותו. עלינו לעצור את פליטת גזי החממה שלנו. או שנעשה זאת או שלא נעשה זאת".
דברים אלה מאפיינים את הסגנון של גרטה טונברג. סגנון עובדתי אך מעורר השראה, פשוט אך מאתגר.
איך סגנון הנאום של גרטה טונברג משתנה?
בפסגת פעולת האקלים ב2019 אשר התקיימה בסוף ספטמבר הבחנו במשהו חדש. גרטה טונברג בכעס ניכר, פנתה אל מנהיגי העולם באמצעות רטוריקה המזכירה את נאומיו של מרטין לותר קינג ג'וניור יותר מכל דבר אחר ששמענו עד עכשיו. בפסגה היא תקפה את מנהיגי העולם על חוסר הפעילות היחסי שלהם בסוגיית האקלים לאורך שלושת העשורים האחרונים. שמענו ממנה את הדברים הבאים:
"גנבתם את החלומות ואת הילדות שלי אם מילותיכם הריקות. למרות זאת עדיין אני עוד אחת מבני המזל. אנשים סובלים, אנשים מתים מערכות אקולוגיות שלמות קורסות. אנחנו בתחילתה של הכחדה גדולה וכל מה שאתם יכולים לדבר עליו זה הכסף ואגדות על צמיחה כלכלית נצחית! איך אתם מעיזים?"
בעוד העולם ממשיך להתעורר באיטיותו לתופעת שינוי האקלים והיקף הסכנה הנשקף ממנה, תחושת הדחיפות של גרטה טונברג גוברת. כמובן עלינו לזכור שמיס טורנברג היא בת 16 בלבד ושהיא לא רק מזמנת את האומץ לתקשר מול קהל שומעים גדול. בנוסף לכך היא גם מבצעת בראשה תרגום מאנגלית לשבדית לדבריה תוך כדי אמירתם. האם אתה יכולת לעשות דבר דומה בגילה? האם יש לך את האומץ לעשות זאת עכשיו?
אז מה צופן העתיד לגרטה טונברג?
ניתן לומר בכנות שגרטה טונברג השיגה הישגים גדולים השנה. משביתת האקלים הראשונה שלה מול הפרלמנט השבדי באוגוסט 2018, היא הצליחה לגייס מיליוני ילדים ומבוגרים בכל רחבי העולם. כך הצליחה להביא את נושא האקלים לעין הציבורית בצורה הרבה יותר בולטת מבעבר.
כמה מאיתנו יכולים לצפות להישגים כאלו אפילו לאורך כל מסלול חיינו ובטח לאורך שש עשרה השנים הראשונות לחיינו?
לאורך כל השביתה שלה המסר שלה נשאר נקי וברור. מנהיגים ופוליטיקאים ברחבי העולם ניסו ונכשלו להתמודד עם בעיית שינוי האקלים. אנחנו חייבים לנקוט פעולה דרסטית ועלינו לבצעה עכשיו. מהדיאטה שאנחנו אוכלים לדרך בה אנחנו חיים, עובדים ומטיילים, העסקים כרגיל חייבים להשתנות.
או במילותיה שלה: " לא נוכל להציל את העולם אם נפעל לפי החוקים. משום שהחוקים צריכים להשתנות. הכול צריך להשתנות וזה חייב להתחיל היום".
מה יהיה איתנו?
להציל את העולם זהו אתגר אדיר. אך זה עדיין אתגר שבו כל אחד מאיתנו יכול לקחת חלק קטן. מה תעשה היום כדי להפוך את העולם שלנו לטוב יותר לדורות הבאים? אנא שתף את רעיונותיך עם טומדס ועם כל חבריך המומחים בתרגום מקצועי. כדי לשתף השאר תגובה תחת מאמר זה.
אחרי הכול אין לנו כוכב אחר, זה העולם היחיד שלנו לטוב ולרע.
בואו נציע לכם השקפה שונה...
בטומדס אנו מעודדים הבאת עמדות שונות. כצפוי, ניתן להסתכל על הסיפור של גרטה טונברג מנקודת מבט שונה לחלוטין. אם בוחנים את סגנון הרטוריקה החדש של גרטה טונברג מאז פסגת האקלים, חשים מעט חוסר נוחות.
מדוע?
מכיוון שמבחינים באלמנט ההפחדה המודגש ברטוריקה שלה.
יש לזכור, מדובר בנערה בת 16. כן, בת 16 בלבד. מנערות טיפוסיות לגילה, היינו מצפים למעט הומור, לילדותיות אוטנטית אולי, אפילו למעט תמימות. גרטה טונברג אומנם איננה נערה טיפוסית אך הכנות שלה והעובדה שהיא לכאורה משקפת את דור העתיד, הם הנכסים הגדולים ביותר שלה.
מאז הנאום בפסגת האקלים ב- 2019 אנחנו עדים לשימוש מתגבר של גרטה בשפת ההפחדה. כאשר גרטה משתמשת בשפת ההפחדה בפאתוס מוגזם של מטיפים בשער היא מתקשה לשכנע את הקהל שלה. יתרה מזאת השינוי חד בולט ואיננו מקרי ויוצר תחושה שכוחות זדונים מאחורי הקלעים משתמשים בגרטה טונברג ככלי משחק כדי לקדם את הפתרונות שלהם בחסות שיח אקלימי.
גרטה אכן מפחדת באופן אוטנטי ונוגע ללב מנושא האקלים. האם השימוש בה כדוברת הוא לטובתה?
בנוסף לכך, לעניות דעתי, פרס נובל לשלום צריך להתקבל על מעשים ולא על מילים בלבד.
נאומיה של גרטה טונברג מלאים בהבטחה ובדרישה לשינוי למען העולם. הם מזכירים את נאום הנשיא אובמה בקהיר בתחילת כהונתו. אך המציאות מראה שאחרי נאום מעורר השראה זה שעודד את הציבור הערבי לדרוש דמוקרטיה, פרץ "האביב הערבי" שזעזע את המזרח התיכון ותושביו עד היום. מכך אנו לומדים שמעשים מדברים באופן חזק הרבה יותר ממילים.
כמובן אף אחד לא מצפה מילדה בת 16 לתת פתרונות מעשיים ולפעול כמבוגרת וכמנהיגה. עדיין, אם נשווה את גרטה טונברג למספר רגעים למלילה יוספזי בת ה- 17 נבחין בהבדל חשוב. גרטה טונברג אכן העלתה מודעות לאקלים ובכך ביצעה תפקיד חשוב. לעומתה מלילה יוספזי לא הסתפקה בנאום נאומים והחזקת שלטים. היא סיכנה את חייה באופן ממשי כדי לרכוש השכלה כאישה באפגניסטן. אפילו איומי הטליבאן לא הכניעו את נחישותה. גרטה טונברג היא נואמת מוכשרת, מלילה יוספזי זוכת הנובל לשלום היא גיבורה אמיתית.
המאמר המקורי כאן.
תורגם ונערך בידי גילי קימור
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות